Közélet

Olyan brutálisan drágulnak az építőanyagok, hogy napi árazást vezettek be

MTI / Máthé Zoltán
MTI / Máthé Zoltán

Bizonyos építőipari alapanyagok esetében olyan drasztikus az áremelkedés az elmúlt hónapokban, hogy napi árazást vezettek be, amire húsz év óta nem volt példa – erősítette meg az InfoRádió értesülését Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke.

Szerinte az építőalapanyag-iparban a hazai cégek nem tudják felvenni a versenyt a külföldi gyártókkal szemben, és ezen változtatni kell. A rossz gyakorlat már harminc éve tart, ugyanis az építőanyag-ipari ágazat magyarországi privatizálásakor az jelentős mértékben külföldi tulajdonba került. Koji László úgy véli, ahhoz, hogy a versenyhelyzet némiképp javuljon, arra lenne szükség, hogy ne csak a külföldi befektetéseket, hanem a magyar tulajdonúakat is részesítsék vissza nem térítendő állami támogatásokban.

Az ÉVOSZ elnöke három olyan építőipari alapanyagot emelt ki, amelyek esetében különösen nagy Magyarország importfüggősége: a vas- és az acélipari termékeknél, a faipari termékeknél és a műanyagipari alapanyagbázisú termékeknél tapasztalható a legnagyobb árváltozás a világkereskedelemben, így ezeknél vezették be nálunk a napi árazást. A magyar kivitelezők nagy kitettsége miatt könnyen előfordulhat az is, hogy az ország egyes kereskedőinél nem is lehet beszerezni bizonyos építőanyagokat.

Koji szerint az év második felében valamelyest normalizálódhat a helyzet, de addig fel kell készülni arra, hogy tovább emelkednek, illetve tartósan magasak maradnak az építőipari alapanyagárak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik