Közélet

Bírálta a kormányt, nem kapta meg az állást a pedagógus

Vári Anikó tavaly decemberben jelentkezett egy szakközépiskolai pedagógusi állásra, ugyanezen a napon egy hírt posztolt saját Facebook-oldalára, aminek kapcsán a magyar oktatáspolitikát és annak alakítóit bírálta – írja a TASZ.

Pár nappal később az iskola igazgatója Vári Anikó intézményben dolgozó férjét vonta kérdőre a poszt miatt, majd ezek után a tanárnő pályázatát elutasította az iskola.

Vári Anikó úgy gondolja, elutasításának pusztán politikai véleménye volt az oka. Az intézmény vezetője ugyanis először javasolta a felvételét, majd pár nappal később már azt mondta férjének, hogy „nincs szüksége kormánykritikus emberekre”. Az igazgató utalt arra is, hogy a minisztériumból érkezett olyan instrukció, hogy ne alkalmazzanak kritikus véleményt megfogalmazó embereket.

A másik jelentkezőnek egyébként nem volt tanári végzettsége, mégis őt választották Vári Anikó helyett.

A tanárnő az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult, a hatóság marasztalta az iskolát és az eljárási költség megfizetésén túl kötelezte az intézményt 300.000 Ft bírság megfizetésére is. Az iskola a döntést megtámadta, így a történet a bíróságon folytatódik.

Kiemelt kép: YouTube/TASZ

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik