Közélet

A Jobbik is együttműködhet Gulyás Mártonék mozgalmával

Igazságos, arányos választási rendszert akarnak, kilenc ellenzéki párt már csatlakozott a kezdeményezéshez.

Vasárnap hivatalosan is elindult a Közös Ország Mozgalom kampánya, amely a választási rendszer átalakítását célozza. A kezdeményezéshez már kilenc ellenzéki párt csatlakozott, és úgy tűnik, a Jobbik is részt vehet az egyeztetéseken, mert nem utasították el a felkérést és kapcsolatban állnak a mozgalom képviselőivel – írja a Zoom.hu.

A mozgalmat Gulyás Márton civil aktivista hirdette meg négy hónapja, a CEU-törvény elleni tüntetéssorozat közepette. A cél, hogy igazságosabb, a választók akaratát arányosan tükröző választási rendszert érjenek el. Mészár Anna, a mozgalom szóvivője a portálnak azt mondta, a választási rendszer megújítása csak az első lépés, a kezdeményezés sikerétől függetlenül más területeken is beszélgetéseket kezdeményeznek a velük együttműködő pártokkal és civilekkel.

A szóvivő azt mondta, a választási rendszer megreformálásáról szóló vitákban részt vesz az MSZP, a DK, az LMP, a MoMA, az Együtt, a Párbeszéd Magyarországért, a Liberálisok, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Momentum, a Jobbikkal pedig folyamatosan egyeztetnek. Az viszont szinte biztos, hogy a Fidesz nem lesz jelen a beszélgetéseken.

A szóvivő megemlítette, hogy tévesek azok a sajtóban megjelent feltételezések, hogy a mozgalom kizárólag női reprezentánsokkal dolgozna majd. Most csak nők vannak a szóvivőik között, de ez változhat a jövőben – mondta. Azt is elárulta: nem szeretnének párttá alakulni, egy közösséget akarnak teremteni, amely folyamatosan beszélget, vitázik a társadalmi kérdésekről és válaszokat is ad azokra.

Mészár Anna azt is elmondta, hogy szeptember elsején felállítanak egy ideiglenes építményt az Alkotmány utcában a parlamenttel szemben. Az Agórán a pártok és a mozgalom képviselői vitáznak, egyeztetnek az arányos és igazságos választási rendszerről. A beszélgetések nyilvánosak lesznek, minden alkalommal más téma kerül az asztalra, a vitanapokat pedig koncertek zárják.

A tervük az, hogy szeptember 20-ig elkészítik a választási rendszert érintő javaslatot, amit benyújtanak a Parlamentnek. Ha október 23-ig nem szavazzák meg azt, a mozgalmárok polgári engedetlenségbe kezdenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik