Közélet

Közvetlenül választott köztársasági elnököt akar a Momentum

És kétfordulós választási rendszert. A párt szerint ugyanis a jelenlegi szisztéma aránytalan. Ez derül ki abból a 17 oldalas dokumentumból, ami a 24.hu birtokába került és időközben a párt honlapjára is felkerült.

A Momentum vegyes rendszert javasol, amelyben 129 képviselőt listán, míg 70 képviselőt kétfordulós egyéni szavazással választanának meg.

A második fordulóba a két legtöbb szavazatot kapott jelölt jutna. A kétfordulós rendszerrel az volna a céljuk, hogy „előtérbe kerülhessenek a választók másodlagos preferenciái, amivel csökkenne a pártrendszer polarizáltságának hatása, illetve a foglyul ejtett többség is felléphet adott esetben a többség által elutasított erővel szemben.”

A listánál megtartanák az ötszázalékos bejutási küszöböt, a győzteskompenzációt ugyanakkor eltörölnék, és a listás ág súlyának növelésével arányosítanának a rendszeren.

A kerülethatárokat a többi párt, valamint egy e célból felállított független testület segítségével, politikai érdekeket mellőzve módosítanák.

A határon túl élő választópolgárok számára is lehetővé tennék az egyéni jelöltre való szavazást, így teljesülne az egyenlő választójog követelménye. Megváltoztatnák a levélben szavazás szabályait is, ennek lehetőségét kiterjesztenék a Magyarországon lakóhellyel rendelkező, külföldön tartózkodó szavazópolgárokra is.

Gulyás Márton mozgalmat indított a Fidesz ellen és az élére állt
Amíg a ti hatalmatok tart, buzeránsnak minősül az ország döntő többsége, üzent Gulyás a Fidesznek. Szerinte lehet festéket is dobálni, de új választási rendszer is kell.

A Momentum szerint a politikai reklámokra vonatkozó szabályozás indokolatlanul korlátozza a szólás- és sajtószabadságot, és csak a Fidesz érdekeit szolgálja. Ráadásul a mostani viszonyok nem átláthatók, nem teszik kötelezővé a külön kampányszámla használatát, az Állami Számvevőszék nem rendelkezik egyértelmű felügyeleti, nyomon követési és szankcionálási jogkörrel.

A CÖF-re vonatkozó elképzeléseik is vannak, biztosítanák a kampánytevékenységük átláthatóságát, magánszemélyektől érkező adományoknál adományozási korlátot vezetnének be, a CÖF–CÖKA jelenség megszüntetésének érdekében pedig olyan jogszabályokat dolgoznának ki, amely nem lehetetleníti el a szólásszabadság gyakorlását, de átláthatóvá tenné, hogy ki, kinek az érdekében és milyen forrásból folytat politikai kampányt.

A demokratikus ellenzék leülne a Jobbikkal, de Gyurcsány inkább ne jöjjön
Van egy elég nagy probléma: a torz választási rendszer. Ha ez így marad, akkor az ellenzéknek elindulnia is nehéz lesz. A Jobbikot a magyar politikatörténetben először nevezték a baloldalon is demokratikus pártnak.

Megtiltanák a kormánynak a közpénzen folytatott önpropagandát, ahogy azt is, hogy önkormányzati pénzt kampányra fordítsanak.

A köztársasági elnök megválasztásának módját is megváltoztatnák, mert ahogy írják, „jelenleg a köztársasági elnöknek nincs közvetlen legitimációja, nem jelent valódi egyensúlyt és nem tudja hatékonyan kifejezni a nemzet egységét.”

A Momentum kétfordulós, közvetlen államfőválasztást javasol.

Az első fordulóban a szavazatok többségét szerző jelölt lenne megválasztva, ha pedig ilyen nincs, akkor a második fordulóba a két legtöbb szavazatot szerző jutna be. A köztársasági elnöki jogköröket nem szélesítenék jelentősen, de elképzelésük szerint az államfő konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal élhetne a miniszterelnökkel szemben, vagyis az új miniszterelnök személyére tett javaslat mellett indítványozhatná annak elmozdítását is. Emellett véleményezhetné az Alkotmánybíróság tagjainak kinevezését, az adatvédelmi hatóság vezetőjére javaslatot is tehetne.

Azt követeli az ellenzék, amivel nem győzhet
A jelenleg hatályos, többségi választási rendszer egyértelműen torzít és a győztest jutalmazza – de nem a Fideszt. Arányos rendszerben pedig nem győzne az ellenzék.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik