Közélet

A demokratikus ellenzék leülne a Jobbikkal, de Gyurcsány inkább ne jöjjön

  • Van itt egy probléma.
  • Mármint ami a Fideszen kívül mindenkit zavar.
  • (Ha a KDNP-t nem számoljuk, de őket mondjuk senki nem számolja).
  • Méghozzá a torz választási rendszer.

Éppen ezért hívta Hadházy Ákos egyeztetésre az ellenzéki, parlamenti frakcióval rendelkező pártokat, hétfőn este pedig a Budai Liberális Klubban le is ültek egymással.

De mi a probléma?

  • A 2014-es választáson a Fidesz a listás szavazatok 44,87 százalékát szerezte meg, amivel a parlamenti mandátumok 66,83 százalékát vitte el.
  • Ezzel szemben az ellenzéki pártok valamelyikének listájára a szavazók 55,13 százaléka voksolt, de csak a parlamenti mandátumok 33,17 százalékát szerezték meg.
  • Leegyszerűsítve: 2014-ben számos olyan szavazó volt, aki valamelyik későbbi ellenzéki pártra szavazott, de az ő szavazatából fideszes mandátum lett.

Vagyis a rendszer torzít és a győztes jutalmazza.

A három párt már öt évvel ezelőtt, a 2011-es parlamenti vitában is arányos választási rendszert sürgetett, ez a mai napig nem változott, mind a jobbikos Staudt Gábor, mint az MSZP-s Molnár Zsolt, mind Hadházy arányosítana a választási rendszeren.

Berecz Valter / 24.hu
Berecz Valter / 24.hu

A kérdés csak az, hogy 2018 előtt, vagy azt követően tegyék ezt meg. A Fidesznek nem érdeke a játékszabály megváltoztatása – ugyanis a jelenlegi rendszerben a legkönnyebb kétharmaddal nyerni –, de az is igaz, hogy már öt százalékkal kevesebb voks jelentős, öt százaléknál jóval jelentősebb mandátumvesztést produkál.

Molnár szerint ha a 2017-es tavaszi ülésszakban nem változtatják meg a választási rendszert, amihez van remény, csak erős társadalmi nyomás kell, akkor a jelenlegi feltételekkel mennek neki a választásoknak.

Kiskoromban a nagymamám mindig azt mondta, nincs lehetetlenség, csak tehetetlenség. Aztán néhány éve elárulta, van lehetetlen. De a választási rendszer nem ilyen

– mondta Hadházy, aki szerint azért kell átszabni az egészet, mert “unalmassá kezd válni a parlamenti politizálás.”

Berecz Valter / 24.hu
Berecz Valter / 24.hu

Megint összefogni

A kérdés csak az – legyen bármilyen is a választási rendszer –, hogy az ellenzéki pártok külön-külön vagy együtt indulnak el.

  • Staudt kijelentette, hogy ők egyedül készülnek a kormányváltásra,
  • Molnár nem fogna össze a Jobbikkal, de az rémálom lenne, ha mindenki külön indulna,
  • az LMP az egyik legutolsó kongresszusán az önálló indulás mellett döntött,
  • ahogy az itt most szerephez nem jutó Együtt is. Mármint külön.

Az este egyik fontos pillanata volt, amikor

a szoci Molnár a magyar politológia történetében először sorolta a demokratikus ellenzékhez a Jobbikot is,

mert “akiknek egymillió szavazójuk van, azok nem lehetnek nem demokratikusak.” Haraszti Miklós SZDSZ-alapító és korábbi EBESZ választási misszióvezető (a beszélgetés moderátora) szerint nem ezért demokratikus párt a Jobbik, hanem azért, mert leült egy asztalhoz a többiekkel és a választási rendszer demokratikusabbá tételén dolgozik.

Mi legyen?

Haraszti Miklós szerint a kommunista rezsim után a mostani az első, ahol egyetlen párt döntötte el, milyen legyen a választási rendszer. Persze a mostani beszélgetésben egyetlen résztvevő volt, aki elmondta, milyennek kellene szerinte lennie a választási rendszernek.  Molnár Zsolt volt az.

Azt szeretné, ha a 199 képviselőt egy tisztán arányos rendszerben, csak listán, egyéni választókerületek nélkül válasszák meg, ahol a bejutási küszöb a mostani 5 helyett 3 százalékos. Esetleg lehetne kétkamarás a törvényhozás, de erre nem tért ki.

Berecz Valter / 24.hu
Berecz Valter / 24.hu

Staudt szerint Molnár javaslata lehet vitaalap és Hadházy is egyeztetne róla, főleg akkor,

ha Gyurcsány Ferenc nem jönne el arra a megbeszélésre.

Mi van, ha marad a vegyes a rendszer?

Amikor még 386 parlamenti képviselő volt, akkor volt mellé 176 egyéni választókerület, listáról pedig 210 képviselő került be. Vagyis a képviselők közel hatvan százaléka listáról érkezett, ez arányosította a rendszert. Most 199 képviselő van (a területi és a kompenzációs listákat eltörölték, már csak országos lista létezik) és 106 egyéni bejutó, listáról mindössze 93-an érkeznek, ami csak az összes képviselő nagyjából negyvenöt százaléka, többek között ezért is torzít a rendszer. Meg a választókerületek újrarajzolása miatt, amikor a Fidesz saját maga számára kedvező módon alakította a választási földrajzot.

Inkább el sem indulni

A nézők között felvetődött a kérdés, ha nem sikerül megváltoztatni a rendszert és újra a Fidesz pályáján kell játszani, nincs is értelme elindulni a választáson.

Berecz Valter / 24.hu
Berecz Valter / 24.hu

Amíg Hadházy “nehezen tudja elképzelni”, hogy még egyszer részt vegyen az LMP egy országgyűlési választáson, ha maradnak ezek a keretek, addig Molnár feltette a kérdést, hogy mi értelme a bojkottnak.

Hogy 100 százaléka legyen a Fidesznek, mi meg menjünk ki a Bakonyba harcolni?

Staudt Gábor pedig nem volt felhatalmazva arra, hogy erről beszéljen. De biztosra veszi, hogy elindulnak, önállóan.

Egy korábbi SZDSZ-szavazó pedig azzal a felkiáltással vonult ki, hogy a Magyar Kétfarkú Kutya Párt az egyetlen normális ellenzéki párt, “a többiek egy nagy nulla.”

Kiemelt kép: Berecz Valter / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik