Közélet

110 ezer naponta: luxusvillából jár dolgozni a gyerektáborok főnöke

Spirk József
Katz Dávid
Spirk József, Katz Dávid

2017. 08. 09. 06:59

A rászoruló gyerekek üdültetését végző alapítvány főtitkára a Balaton-part egyik legdrágább szállásáról jár be nap mint nap a zánkai irodájába.
Korábban a témában:

A kormány az utóbbi hetekben nagyon rákapcsolt a gyermeküdültetés reklámozására, tévékben, rádiókban és interneten futtatják egyszerre az Erzsébet-táborok reklámjait. A fő üzenet az, hogy az idén 26 ezer gyerek nyaralhat a Balatonnál, olyanok is, akik ezt amúgy nem engedhetnék meg maguknak.

A Balaton legnagyobb nyaralóhelye, az egykori zánkai úttörőtábor a közelmúltban tokkal-vonóval az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány (EKGYA) tulajdonába került. A 17 milliárd forint értékű ingatlanegyüttest az állam ingyen adta oda a Szeged-Csanádi Egyházmegye fennhatósága alá tartozó alapítványnak, majd tavasszal egy 15 milliárd forintos csomaggal még megtoldotta az adományt. A táboroztatásra szánt összegre az alapítvány írhatott ki közbeszerzést, amit egyetlen pályázóként saját cége, az Erzsébet Táborok Kft. nyert el.

Hornyák Tibor
Fotó: MTI/Büki László

Az alapítvány főtitkári posztját a 2016-os alapítás óta Hornyák Tibor tölti be, és egyidejűleg ő lett az ügyvezető igazgató az Erzsébet Táborok Kft.-ben is. A több tízmilliárdos vagyon urává vált Hornyák nem Zánkán lakik.

A budapesti illetőségű főtitkár-ügyvezető az egész nyári szezonban a Balaton-part egyik legdrágább szálláshelyéről jár be a tábor területén lévő irodájába. A 24.hu információja szerint egy napi 110 ezer forintért bérelhető házban találtak neki megfelelő szállást.

Forrás: AirBnB

Az akár kilenc ember számára elegendő férőhellyel rendelkező Villa Art Zánka szomszédságában, Monoszlón található. A házat egy luxus szálláshelyeket kínáló internetes oldal több budapesti apartman társaságában kínálja külföldi turisták és üzletemberek számára. Az oldal szerint a négyhálószobás villa több mint 200 négyzetméteres alapterületű, és egy hatalmas étkezőterasz, valamint a kertben egy úszómedence is tartozik hozzá. A falakat kortárs festmények borítják. Az oldal foglalási naptára szerint a házat egész nyárra lekötötték.

Monoszlón a helyiek is megerősítették, hogy a villában nyár eleje óta a zánkai tábor főnöke lakik, szolgálati Skodája rendszeresen ott parkol a ház előtt a falu főutcáján.

Fotó: 24.hu

A 41 éves, közlekedésmérnöki végzettségű Hornyák a Miniszterelnökség munkatársa volt, mielőtt az Erzsébet-táborok irányítója lett.

Korábbi főnökéhez, L. Simon Lászlóhoz hasonlóan ő is Székesfehérvárról indult. Kettejük régi bizalmi viszonyát mutatja, hogy Hornyák neve már az L. Simon nevéhez kötődő első botrányokban is előkerült.

Hornyák 2014-től volt kabinetfőnök az akkoriban egyre magasabb kormányzati posztokat szerző L. Simon mellett. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságáról került a tekintélyes ingatlanvagyonnal rendelkező Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) élére. Ezt követően derült ki, hogy L. Simon szűk ismeretségi körének cégei sorban kapták a különféle meghívásos pályázatokon a megrendeléseket a MANK-tól. A Népszabadság 2015 februárjában 1 milliárdra becsülte a holdudvarnak – a többi között Hornyák közreműködésével – kiosztott pénz nagyságát. A botrány miatt az ellenzék követelte Hornyák eltávolítását, de kirúgás helyett újabb megbízás kapott: követte L. Simont a Miniszterelnökségre, ahol újra kabinetfőnöki posztról rendezte Lázár János parlamenti államtitkárának ügyeit.

A kuratóriumában és felügyelőbizottságában számos fideszes vagy Fidesz-közeli figurát felvonultató EKGYA, annak ellenére, hogy immár egy kisebb településnyi ingatlan került a birtokába, a honlapján nem tesz közzé sem telefonos, sem internetes elérhetőséget. Ezért az Erzsébet-táborok sajtóirodáján keresztül érdeklődtünk arról, honnan fizetik Hornyák Tibor nyári szállását. Levelünkre egyelőre nem érkezett válasz.

Pedig becslésünk szerint a nyári időszakra akár 10 millió forintos bérleti költség is összejöhet, ezért azt is megkérdeztük, mennyi időre és milyen áron vették ki a nagy budapesti szállodák szobaáraival versengő monoszlói házat.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

BERLIN, GERMANY - MAY 03:  Abdulrahman Mohamed, a Syrian refugee, carries pieces of furniture as he helps a friend move out of a shelter for refugees and migrants in Marienfelde district to an apartment in the city as other shelter residents walk past on May 3, 2017 in Berlin, Germany. The shelter currently houses approximately 450 people, the majority of whom are still waiting for their asylum applications to be processed. Most of the residents come from countries including Syria, Iraq, Afghanistan and Iran, as well as Lebanon, Turkey and Chechnya, and half of them are under 18, as the shelter only admits families. Most of the children go to local schools and German has become their common language. Germany took in over one million refugees and migrants between 2015 and 2016.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.