Közélet

Az Ab-hez fordul az ellenzék a plakáttörvény miatt

Staudt Gábor (Array)
Staudt Gábor (Array)

A Jobbik benyújtotta a plakáttörvénnyel kapcsolatos beadványát az Alkotmánybíróságnak (Ab) pénteken, a beadványban a Jobbik mellett 4 LMP-s, 25 MSZP-s és 4 független képviselő támogatta aláírásával az utólagos normakontroll iránti igényt. Staudt Gábor, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese az ezt megelőző budapesti sajtótájékoztatóján közölte, hogy az 57 parlamenti képviselő aláírása elegendő volt és egyben kifejezei a politikai akaratot is.

A politikus három érvet hozott az úgynevezett plakáttörvény alaptörvény-ellenessége mellett. Értékelése szerint közjogi érvénytelenség áll fenn, mert az Országgyűlés nem a köztársasági elnök által megfogalmazott aggályokra reagált, hanem teljesen új jogszabályt alkotott. Emellett feles többséggel fogadtak el pártok gazdálkodására vonatkozó passzusokat, miközben szerinte ez minősített többséget igényelt volna.

Staudt Gábor indokai között szerepelt az is, hogy a – kormányzati hierarchiába tartozó – kormányhivatalok kaptak lehetőséget a pártok gazdálkodásának ellenőrzésére, az Állami Számvevőszék helyett. Noha a beadvány elbírásának nincs időbeli korlátja, a Jobbik reméli, hogy nem húzódik el a folyamat – mondta a frakcióvezető-helyettes.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik