Nógrádi György lakossági fórum
Közélet

Nógrádi György: Boldogan megyek, ha az MSZP hív

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2017. 06. 14. 07:01

Az ország legismertebb biztonságpolitikai szakértője Hajdú Péter vendége volt az ATV Esti Frizbi vasárnapi adásának, a felvételen pedig a 24.hu is ott volt. Nógrádit a backstage-ben szembesítettük korábbi kijelentésével is, amely szerint a tűzparancs lenne a megoldás a menekültek ellen. Még mindig így gondolja.

Hajdú már a beszélgetés elején megpróbált rájönni arra, mi Nógrádi titka, mitől ilyen sikeres.

Tartalom kell. Én csak arról beszélek, amihez értek.

Hát ennyi lenne, Nógrádi szerint sokkal több nem kell a sikerhez. De azon túl, hogy szerény és tisztában van saját maga képességeivel, mindazonáltal korlátaival is, még egy oldaláról megismerhettük Nógrádit – ez pedig a bizalmatlan, ami lehet szakmai ártalom. Hajdú Péter vendége ugyanis nem adta ki a kezéből a táskáját a színfalak mögött, bevitte magával a stúdióba és gondosan a kanapé mögé rejtette.

Viszonylag kevesen lopnak a kollégák közül, úgy tudom

– mondta erre röhögve a műsorvezető.

A beszélgetés sokkal inkább sztorizgatás, csevej volt, mint bármi más, a biztonságpolitikai szakértők Maseratija, a Nógrádi Györgyök Nógrádi Györgye most sem hagyta szellemi táplálék nélkül híveit.

Újra hallhattuk,

  • hogy Horn Gyula után ő volt a második, aki előadott Magyarországról a NATO-ban,
  • hogy hogyan lett idegenvezető,
  • hogy mindent egy idős német nőnek köszönhet,
  • hogyan keveredett a kínai császári család közelébe,
  • hogy érettségi előtt kirúgták, később pedig majdnem hadbíróság elé került,
  • és az örök klasszikust, hogy egyszer külföldön, miután visszautasította vendéglátói ajánlatát, miszerint kér-e egy lányt, megkérdezték, fiút hozhatnak-e neki.

De a legfontosabb, amire Hajdú külön rákérdezett:

a déli határra húzott kerítés ötletét ő vetette fel először, és ma már a baloldali emberek között is vannak, akik azt mondják, amit ő.

Az majdnem kimaradt, hogy rajong azért, ha masszírozzák, egyszer külföldön is hódolt ennek a szenvedélyének, pucéran. Csak épp kiderült, ruhában kellett volna maradnia.

Hajdú a sok kedves emlék felelevenítése mellett azonban rákérdezett arra is, hogy nemrég felbontották a szerződését a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-nél is. A szakértő szerint a történet igaz is, meg nem is. Nem rúgták ki, ahogy néhányan írták, csak megszűnt a tanácsadói állása. De állítja, ő az MNKH-nál is figyelt arra, hogy ne a semmiért kapjon pénzt, valamit mindig letett az asztalra.

„Egyébként még az ötforintosért is lehajlok” – vallotta be.

Az Esti Frizbi beszélgetésének végén még az ultizásról is mesélt, állítása szerint a felsővezetés mindkét oldalával asztalhoz szokott ülni.

– Ez mit jelent? – kérdezte Hajdú.
– Az egyik oldalon miniszteri, a másik oldalon pártvezetői szintet – válaszolta Nógrádi.

*

A felvétel után a backstage-ben kérdeztük Nógrádit.

Még 2016 szeptemberében azt mondta, a tűzparancs lehet az európai megoldás a menekültválságra. Tartja?

Nem azt mondtam.

Ott voltam.

Én csak annyit mondtam, hogy bekövetkezhet az a pillanat, amikor eljutunk oda, hogy nem lesz más megoldás, csak az erőszak. Ennek keretében pedig elképzelhető, hogy a tűzparancsot valaha ki kell adni. Ezt ma is tartom. És a tűzparancsot az amerikai–mexikói határon már ki is adták. Előbb vagy utóbb a schengeni külső határok védelme is életfontosságú lesz.

Alig van már menekült a határon, Szerbiában is egyre kevesebb.

Amikor a tűzparancsról beszéltem, még más helyzet volt. De most is azt mondom, ez a parancs a világ számos pontján ki van adva. Európának is védekeznie kell valahogy. De számomra az a megoldás, ha a migránsokat a Földközi-tengerből nem Olaszországba vinnék, hanem vissza Líbiába és Észak-Afrikába. Ha ez nem történik meg, az erőszak eszkalálódni fog.

Végigturnézta az országot a Fidesz lakossági fórumaival…

Nem igaz. Minimális előadást tartottam.

Akkor csak jó volt a hírverés. Mi lenne, ha az MSZP hívná?

Boldogan mennék. Nemrég a DK egy csoportja is meghívott, hogy tartsak nekik előadást, mentem. Ha bármelyik parlamenti párt hív, én nagyon szívesen megyek, csak külpolitikáról és migránskérdésről beszélek. A Jobbik is hívott már, ott is voltam.

*

A műsort vasárnap este láthatják, az ATV-n. (21:05 – Esti Frizbi Hajdú Péterrel)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

The rescued private owned submarine UC3 Nautilus that sank on Friday 11. August, are dragged into Copenhagen Harbor 12. August 2017 by the Salvage ship Vina. The Swedish journalist Kim Wall which was on board the submarine is still missing. Owner and Captain Peter Madsen was rescued and charged with negligent manslaughter. (Foto: Jens Noergaard Larsen/Scanpix 2017)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.