Közélet

Orbán elmondta a kínai állami tévében, hogy mit gondol az emberi jogokról

Szerinte az olyan dolog, amiből a nyugati országok kioktatják a világ többi részét.

A globalizáció régi modellje véget ért, a Kelet felzárkózott a Nyugat mellé, és a világ egy tekintélyes részének elege lett abból, hogy fejlett országok kioktatják például emberi jogokból, piacgazdaságból

– ezt Orbán Viktor mondta a kínai közmédiának adott nyilatkozatában, pekingi hivatalos látogatását összegezve.

A miniszterelnök szerint a globalizáció régi modellje arra épült, hogy a pénz, a profit, a technológiai tudás Nyugaton van, és onnan áramlik a szegényebb, kevésbé fejlett keleti országokba. Az elmúlt időszakban azonban ez megváltozott, a pénz ma Ázsiában halmozódik fel a legnagyobb mennyiségben, és megindul visszafelé, Nyugatra – fejtegette az MTI tudósítása szerint.

Orbán szerint a világ egy tekintélyes részének elege lett a régi globalizációs formából, mert az két részre osztotta a világot „tanárokra és diákokra”, és egyre bántóbb volt, hogy néhány fejlett ország állandóan kioktatta emberi jogokból, demokráciából, fejlődésből, piacgazdaságból a világ nagyobbik részét.

Kína ezért megindított „egy más irányú mozgást”, ezt hívják úgy: Egy övezet, egy út. Ez egymás elfogadására épül, „nincs tanár, nincs diák”, mindenkinek joga van saját társadalmi berendezkedéséhez, kultúrájához – jelentette ki a magyar miniszterelnök a kínai elnököt idézve.

Orbán Viktor egyébként kínai látogatásán kommunista emlékművet koszorúzott a vérbe fojtott diáklázadás helyszínén, a Tienanmen téren, emellett olyan feketeöves diktátorok társaságában fényképezkedett, mint Recep Tayyip Erdogan, Aljakszandr Lukasenka és Vlagyimir Putyin.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik