Közélet

A világ legismertebb magyar tudósa a világ legismertebb tudományos lapjába írt arról, hogyan csinálják ki a CEU-t

Barabási Albert László, aki a világon talán a legismertebb élő magyar tudós, a Science című lapban közölt egy írást arról, hogy a kormány mit művel a CEU-val. Ez a lap a világ talán legismertebb és legfontosabb tudományos lapja.

Barabási leírja a CEU elleni propagandát, az alkotmányosan ingoványos törvénykezést, amivel az egyetemet ellehetetlenítik, és azt, hogy ez milyen hatással van a magyar tudományos életre.

Az egyébként pont a CEU-n tanító, külföldről nemrég hazacsábított Barabási azt írja, hogy a CEU világviszonylatban is nagyon erős egyetemnek számít, és az ügy annyira súlyos, hogy már csak magas szintű amerikai és európai nyomással lehetne belátásra bírni a magyar kormányt.

A CEU kiváló kísérlet Magyarország számára, hogy megmutassa, tudja-e garantálni az egyetemi intézmények életképességét és elkötelezettségét az oktatás magas színvonalának fenntartása érdekében. Ez egy olyan harc, aminek a kimenetele az egész világon visszhangozni fog. Egy vereség azokat fogja megerősíteni, akik korlátozni akarják a szólás szabadságát és az oktatást; a győzelem viszont megerősíti az akadémiai szabadságot,

– írja Barabási.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik