Budapest, 2016. szeptember 15.
A Közép-európai Egyetem (CEU) új, energiahatékony, Budapest belvárosában lévõ épülete 2016. szeptember 15-én, az ünnepélyes átadás napján.
MTI Fotó: Marjai János
Közélet

65 milliós kártérítést követel a CEU-tól egy kétdiplomás cigány asszony

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2017. 04. 19. 07:20

Korábban a témában:

Miközben tízezrek vonultak utcára a CEU védelmében, a háttérben egy különös per zajlik a Magyar Nemzet szerdai számában megjelent cikk szerint. A történelem szakon és a jogi karon szerzett diplomájával 2013-ban jelentkezett a CEU-ra S. Ágnes, aki a világon egyedülálló, roma felsőoktatási előkészítő programok egyikén szeretett volna részt venni. A programok keretében teljes ösztöndíjjal, intenzíven készítenek fel cigány hallgatókat az angol nyelv elsajátítására, így utat nyitva a posztgraduális képzésekhez.

A cikk szerint S. Ágnes azért perel, mert megítélése szerint hátrányos megkülönböztetése miatt nem vették fel az intézménybe. Szerinte egyrészt kora miatt diszkriminálták, mivel dötően csak fiatalokat vettek fel a programokba, másrészt “túlképzettsége” is hátrányt jelentett a felvételiben. A felvettek többsége csak alapdiplomával rendelkezett, míg ő két mesterszakos diplomával jelentkezett a CEU-ra. S. Ágnes úgy látja: politikai alapon is hátrány érhette.

S. Ágnes szerint 2013-ban kimondatlan elvárárás volt, hogy tanulmányait a CEU-n folytassa, ő azonban nem ezt az utat akarta választani, ez is hátrányos megkülönböztetéshez vezethetett. A nő szerint az intézmény rosszallását válthatta ki az is, hogy korábban a Balog Zoltán által annak idején vezetett Polgári Magyarországért Alapítványnál kapott kutatói ösztöndíjat, illetve Járóka Líviánál, a Fidesz egyik volt EP-s képviselőjénél végzett munkát.

S. Ágnes zerint azok, akiket felvettek, korábban már a Soros Györgyhöz köthető szervezeteknél dolgoztak, független szakártő bevonását kérte, illetve azok pályázati anyagainak kiadását, akik vele ellentétben felvételt nyertek. Állítását azonban nem tudja bizonyítani, mivel a CEU arra kérte a bíróságot, hogy kezelje zártan a pályázók adatait.

Soros az agyfelszippantó?

Az asszony a lapnak úgy nyilatkozott:

Soros György Kelet-Európa legszegényebb térségeiből válogatja ki a legtehetségesebb és politikailag formálható cigány alapdiplomás fiatalokat, akik a CEU-n magukba szívják a Soros-féle eszmeiséget, politikai irányvonalat, majd ezt követően visszatérnek a vagy a saját vagy más szegény régiókba, ahol közép- és felső vezetőként szolgálják ki Soros György érdekeit.

A CEU a bíróságon cáfolta S. Ágnes érveit: az intézmény szerint a nő is dolgozott korábban Soros Györgyhöz köthető szervezetnél, a Nyílt Társadalom Intézetnél működő egyik ügyvédi irodában volt gyakornok. Az ügyben egyelőre nem született érdemi döntés, a lapnak az itntézmény ügyvédje elmondta: S. Ágnest azért nem vették fel, mert más jelentkezők alkalmasabbak voltak. Hozzátette: S. Ágnes újra felvételizhetett volna úgy, hogy az eljárást külső szakértői is megfigyeli, ez a lehetőség viszont nem érdekelte az asszonyt.

S. Ágnes elveszített tanévei miatt 65 millió forintos kártérítést követel a CEU-n.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Harry Potter author J.K Rowling attends the world premiere of Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 2 in central London on July 7, 2011.  Thousands of Harry Potter fanatics screamed for the stars of the epic movie series as they hit the London red carpet for the final film's world premiere.
AFP PHOTO / CARL COURT / AFP PHOTO / CARL COURT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.