Közélet

Orbán kormányázása óta lejtőn az egészségügy

Orbán kormányázása óta lejtőn az egészségügy

Tíz megkérdezettből heten elégedetlenek az állami egészségüggyel. A Publicus legfrissebb kutatásában ez hibahatáron belüli eltérés a másfél évvel ezelőtti mérésükhöz képest. A megkérdezettek kétharmada szerint az állami egészségügyben tapasztalt állapotok az utóbbi években romlottak.

A válaszadók több mint fele az elmúlt pár évben fizetett hálapénzt, és majdnem felük a várólisták megkerüléséért (is). Tíz megkérdezettből közel hat szerint a kormány felelős a kialakult állapotokért, és kétharmad akár vizitdíjat is hajlandó lenne fizetni, ha javulna az egészségügy állapota.

A válaszadók kétharmada (67 százalék) vett igénybe valamilyen ellátást az állami egészségügyi rendszerben. Tíz megkérdezettből heten (70 százalék) elégedetlenek az állami egészségüggyel, ez hibahatáron túli növekedés a másfél évvel ezelőtti mérésünkhöz képest.

Az összes vizsgált társadalmi csoport elégedetlen az egészségügyi rendszerben tapasztalt állapotokkal, de leginkább a bizonytalan szavazók (78 százalék), és a 30-44 év közöttiek (79 százalék) – legkevésbé a Fidesz szavazók (49 százalék, 48 ellenében).

A megkérdezettek kétharmada (66 százalék) szerint az állami egészségügyben tapasztalt állapotok az utóbbi években romlottak. Míg másfél évvel ezelőtt ebben a kérdésben pártokon átívelő egyetértés mutatkozott, most egy vizsgált társadalmi csoport, a Fidesz szavazók másként gondolkodnak ebben a kérdésben, többségük (46 százalék, 40 ellenében) szerint javultak az állapotok.

Publicus
Publicus
Publicus
Publicus
Publicus
Publicus

A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, március 9 és 14 között, 1054 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta az egészségügy megítélését.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik