Közélet

Hiába épül az okoskerítés, nincs menekült a határnál

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2017. 03. 03. 17:04

– Kinek építjük ezt a szart? Senki nincs már itt.
– Ne pofázz, legalább nem Pálhalmán rohadunk.

Kelebia határában nagyjából tizenöt elítélt építette csütörtökön három létrával azt az okoskerítést, ami valójában a már álló biztonsági határzár mögött húzódó második kerítéssor, amelyhez intelligens jelzőrendszer, hő- és hagyományos kamerák kapcsolódnak majd. A drótokon tizenöt centiméterenként érzékelőket helyeznek el, azok riasztanak, ha valaki hozzájuk ér.

Lázár János kancelláriaminiszter február végén jelentette be, hogy a kormány újabb határzár létesítéséről döntött, 26 milliárd forintból. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságától megtudtuk, hogy március elsején kezdték el munkát, ugyanúgy 150 kilométer hosszan húzódik majd ez a kerítés is, mint a második. A kivitelezésben a büntetés-végrehajtás szakembereinek irányításával összesen 700 fogvatartott dolgozik.

A kerítés építéséhez 30 ezer darab 4,5 méter magas acéloszlopot vernek le 5 méterenként, amelyekre 3 méter magas drótfonatot rögzítenek fel. Az új fizikai akadályt 2 méter magasan 8 milliméter átmérőjű, úgynevezett ponthegesztett síkhálóval erősítik meg.

Fogvatartottak munkáltatásával gyártják a határzár felállításához szükséges kerítéselemeket, valamint az úgynevezett NATO-­drótot is.

Miközben a kormány csütörtökön arról döntött, hogy fenntartja a migrációs válsághelyzetet, mert az országot „továbbra is potenciális veszély fenyegeti”, a balkáni térségbe „mintegy 800 ezer illegális migráns szorult be.”

Ugyanakkor szerb menekültsegítő szervezetektől megtudtuk, a Kelebia szerb oldalán található tranzitzónában mindössze 12 menekült vár belépésre.

Kép: Kaufmann Balázs

Ahhoz, hogy menekültet lássunk, egészen Szabadkáig kellett mennünk. Isah még 2015-ben indult el Szíriából, többször megpróbált Magyarországra jutni, volt, hogy embercsempészt fizetett, volt, hogy saját maga próbált átszökni, de nem sikerült átjutnia – mára azonban nem is akar.

Szabadkán munkát kapott, egy kőműves mellett dolgozik.

Itt szabadon mozoghatok, emberként kezelnek. Minek menjek oda, ahol nem látnak szívesen?

A kerítésépítés csütörtökön Kelebia mellett, Ásotthalom térségében volt a legintenzívebb. Négy rabszállítóval hozták az elítélteket, a már levert cölöpökre ott is a drótkerítést erősítik. Toroczkai László polgármester és Jobbik-alelnök szerint „az első kerítés önmagában hasznos volt, de nem elégséges. Minden éjjel átjutnak rajta a migránsok, akik után folyik a hajsza az ásotthalmi erdőkben.”

Ennek ellentmond ugyanakkor az, hogy a határ mellett szolgálatot teljesítők csak annyit mondtak, „éjjelente nyugi van, napközben is csak a médiafelhajtás nagy.”

A faluban sem érzik a migrációs nyomást, egy idős nő szerint felesleges cirkusz az egész. „Ezzel a kerítéssel nem a menekülteket zárjuk ki, hanem az országot zárjuk be.” Egy boltos szerint „most ez kell a népnek, meg a Soros, ezzel lehet választásokat nyerni.”

Röszkén is nyugalom van. Az ott szolgálatot teljesítők azt mondták, a magyar oldalon két menekült várakozik a tranzitzónában, a szerb oldalon senki.

Elmondásuk szerint a menekültek nappal teljesen visszahúzódnak a közeli erdőkbe, alig mennek a kerítéshez, éjszaka is alig látni valakit.

Kép: Kaufmann Balázs

De már épül Röszkén az új tranzitállomás, egy hatalmas gyűjtőhely, ahol a menekültek várakozhatnak majd, amíg a magyar hatóságok döntenek a beadott menedékkérelmekről.

*

Az okoskerítés május elejére készülhet el.

A rendőrség adatai szerint március elsején és másodikán is egy-egy menekültet fogtak el, február utolsó napján egyet sem.

(Köszönet a multimédiás tartalomgyártásért Kaufmann Balázsnak.)

vissza a címlapra

Kommentek

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.