Közélet

Szavazza meg, melyik az ország legmenőbb lakótelepe!

Véget ért a nevezési szakasz, lehet szavazni végre azokra a magyarországi lakótelepekre, amiket olvasóink érdemesnek találtak indítani e nemes versenyen!

November 26. óta sok víz lefolyt a Dunán, Tiszán, Dráván, úgyhogy arra a döntésre jutottunk, ünnepélyesen lezárjuk a nevezést, szóval jöhet

a nagy szavazás arról, melyik Magyarország kedvenc lakótelepe!

Jó sok kommentben és e-mailben küldtek olvasóink egy raklapnyi tippet és nevezést, sokan videókkal és fotókkal is megtámasztották érvelésüket. Ezeket a nevezett telepeket mutatjuk be röviden az olvasói érvek mentén, aztán a cikk végén lehet szavazni, melyik a legszuperebb telep.

Budapest

Éva nem szórakozott, egy már elnyert választásra hivatkozva nevezte a pesterzsébeti lakótelepet (ehhez fotót is csatolt): “A mi fő utcánk már kétszer el nyerte a Budapesti legszebb sétáló utcáját.”

Forrás: olvasónk/ Fölkel Károlyné Éva
Forrás: olvasónk/ Fölkel Károlyné Éva

Nagyobb közösségi dilemma előzte meg a IX. kerületben a nevezést. Így ír erről olvasónk: “Nálunk, a József Attila lakótelepen, itt, Ferencváros IX. kerületében többen is megfogalmaztak, induljunk ezen, ebből baj nem lehet. Fura egy lakótelep a miénk, egy nagy falu. Élhető, sok zölddel, sok iskolával, buddhistákkal, rengeteg nyugdíjassal. Szeretjük. Már csak azt kéne tudnunk, hogy mit kell tennünk az indulás jogáért?” Itt is jelzem, nem kell tenni semmit, a József Attila telep nevezve is van!

Ha már Dél-Pest, Budapest egykor leghírhedtebb, de ma már megjuhászodott lakótelepe se maradhat ki.

Szeretném benevezni a XVIII. kerületi Havanna lakótelepet a ‘Kedvenc lakótelepek’ közé. Jómagam már 35 éve élek itt, (5 éves koromtól) úgy gondolom mind gyerekfejjel, mind pedig 4 gyermekes családapaként is megtapasztaltam az elmúlt 35 évet. Ez idő alatt a lakótelep kapott már hideget és meleget egyaránt. Egy időben meglehetősen rossz híre volt, több más lakóteleppel egyetemben. Viszont az elmúlt 10-15 év egyértelműen a fejlődésé, a javulásé a mai napig is. Mind a házak/lakások állapota, felújításuk, mind pedig a lakókörnyezet állapota és esztétikája fejlődött.

Buda is képviseltette magát, a XI. kerületi Őrmezőt nevezték így: “Én Budapesten az ŐRMEZEI lakótelepet kívánnám nevezni e nemes posztra. Minden megtalálható itt. Szép a környék. Felújított panelek. Jó közbiztonság.
Kiváló közlekedés stb.” Nevezését elfogadtuk, pláne, hogy még egy olvasónk írt Őrmezőről: “a közbiztonság kiváló, nyugodt, normális középréteg lakja, paneles viszonyokhoz képest tökéletes a hangszigetelés a lakások közt, senki nem zavar senkit, emellett a 4-es metró 2-3 perc séta, és a környék folyamatosan fejlődik. Én csak albérlő vagyok, de 25 évesen, a 7. albérletem után itt érzem magam először otthon, mióta ‘kirepültem’, felüdülés a belváros után.”

Békásmegyerről a telepet benevező olvasónk nem is írt odákat, úgy gondolta, elég egy rapben megemlékeznie a telepről (lesz még ilyen):

Gazdagrét a kedvenc❤” – írta olvasónk, amivel nem is tudunk vitatkozni, Mágenheimék se tennék. Tömörek az emberek errefelé, egy másik e-mailben is csak ennyi állt (pár homályos, de a panorámát visszaadó fotóval megspékelve): “Gazdagrét a legjobb!”

Forrás: olvasónk/ Gál Éva
Forrás: olvasónk/ Gál Éva

A fővárosból bekerült még a szórásba a XVI. kerületi Lándzsa utcai, illetve Jókai utcai, az újpesti, az óbudai, a sasadi, a Füredi utcai (XIV. kerület), a káposztásmegyeri, a csepeli Erdősor utcai, az újpalotai, a kelenföldi, a kispesti, a kőbányai (Óhegy és Újhegy) és angyalföldi lakótelep is.

A Dunától keletre

Nyíregyháza, Jósaváros volt az első benevezett lakótelep keletről. Íme az indok: “22 éve lakom itt, sosem mennék el innen. Nekem ez a kedvencem, és a legszebb! Mellékeltem videót és egy Facebook-fotóalbumot, itt a múltról és a jelenről is lehet képet találni! :)” Köszönjük, a mellékletet megkaptuk, íme az album, itt pedig egy csodás régi riport:

Ha már Alföld, akkor a szolnoki Széchenyi lakótelep se maradhatott ki, sok-sok fotót is kaptunk róla, íme a kedvencünk:

Forrás: olvasónk/ vidra 300
Forrás: olvasónk/ vidra 300

“Melyik a kedvenc lakótelepem?” – merült fel az olvasói kérdés. Jött is a válasz: “Természetesen a Beszterce lakótelep, Salgótarjánban. Szerintem kevés lakótelep rendelkezik ilyen látképpel”.

Forrás: olvasónk/ Percze Gábor
Forrás: olvasónk/ Percze Gábor

“Egyértelműen a 30 ezer fős Borsod megyei város, Kazincbarcika Magyarország legszebb lakótelepe. Számomra biztosan. Egy-két kép, ha még eddig nem hallottak az én csupaszív városomról :))” – írta olvasónk, és íme egy fotó illusztrációként (a városban egy nagy projekt keretében rengeteg tűzfalra festettek baromi jó képeket az utóbbi években).

Forrás: olvasónk/ Csengeri Zsanett
Forrás: Laczkó Gergő

A térségből nevezték még a miskolci Avast (“ahol még az 5. emeleten is disznót vágnak“), Diósgyőrt, a kenderföldi (vagy Dél-Kilián), a tiszaújvárosi, a szegedi felsővárosi, az egri felsővárosi (vagy csebokszári) és a debreceni vénkerti telepet is indították.

A Dunától nyugatra

Az első nyugati nevezés Budapest tőszomszédságából, a budaörsi lakótelepről jött, hölgy olvasónk így indokolta szimpátiáját: “Szép, kulturált, jól ellátott, jó a tömegközlekedése, csendes. Közel vannak a kiránduló helyek is.” Végső indok Budaörs nevezésére maga az e-mail, amit animált figurákkal tessék elképzelni:

Forrás: 24.hu
Forrás: 24.hu

***

BRÉKING! Kaptunk utólag egy baromi jó fotót a Budaörsi Lakótelepért Egyesülettől, ezt még beillesztjük ide:

Forrás: Budaörsi Lakótelepért Egyesülettől
Forrás: Budaörsi Lakótelepért Egyesülettől

***

Már a rómaiak is tudták, hol fog egykor állni az acélváros, ennek meg is lett az eredménye. Például egy pazar lakótelep, urambocsá, városrész! “A versenyre szeretném nevezni a dunaújvárosi Római városrészt! Azért nem lakótelep, hanem városrész, mert ez a becsületes neve. A kritériumoknak teljes mértékben megfelel, csak lakótelepi, panel házakból áll. Közép-Európa legsűrűbben lakott lakótelepe, városrésze. Nemrég lett felújítva, a panelek hőszigetelő rendszert kaptak, új a festése is a falak külső részének. A neve onnan van, hogy Intersica néven római telep állt itt, a mai napig megvan a falmaradvány. 4 iskola és egy óvoda működik, mind lapos tetős…” Ha már Dunaújváros, a Béke városrészt is nevezték.

Sopronból a legendás Jereván lakótelepet nevezték, a fővárosi Békáshoz hasonlóan rappel:

Nagyon nehéz egy ilyen e-mailre nemet mondani, úgyhogy a bajai lakótelepet is neveztük: “Én a bajai Újvárosi lakótelepet nem hagynám ki. 9000 ember él ott a 37 000-ből.”

Különösen aktívak voltak szombathelyi olvasóink. Egyikük az oladi lakótelepet nevezte, de egy elképesztő méretű tájékoztatót kaptunk a Joskar-Ola lakótelepről is, soksoksoksok linkkel. Olvasónk így jellemzi: “Szombathely egyik legnagyobb zöldfelületével rendelkező lakótelepe, ahol szeretnek élni az emberek. Folyamatosak a fejlesztések, felújítások, és itt ezen a lakótelepen található Szombathely egyik legnagyobb ingyenes rendezvénye, kulturális és sportfesztiválja, a Joskar-Ola Napok, melyre idén közel 30.000 ember látogatott el. Az idei rendezvényen fellépett Dr. Alban is, a 90-es évek egyik legnagyobb popsztárja.”

Egy másik olvasónk képeket küldött a telepről, íme a kedvencünk:

Forrás: olvasónk/ Németh Dávid
Forrás: olvasónk/ Németh Dávid

És ezzel még nem volt vége Szombathelynek, egy olvasónk regényt írt a Derkovits lakótelepről, ezt kivonatolva közöljük csak, akkora. “Szombathely legrégebbi és legnagyobb lakótelepe, Derkovits Gyula Festő, Grafikus nevét viseli.  A lakótelepen, több helyszínen is őrzik a művész emlékét. (…) A lakótelep két és fél önkormányzati választókerületből áll. Rengeteg közintézmény működik a lakótelepen: öt óvoda, civil ház, idősek klubja, orvosi rendelők, három bölcsőde. Három iskola is működik a területén. A lakótelep azért is kedvelt az itt élők körében, mert rengeteg szép zöldterület és játszótér helyezkedik el a lakóházak között. A Derkovits lakótelep központja a DOMUS Bevásárlóközpont, körülbelül egyidős a lakótelepen épült házakkal. Mellette található a lakótelep egyik jellegzetes és érdekes épülete, az Órásház melynek a tetején valóban egy nagy óra működik.” Kaptunk még cikklinket és archív videót is, na meg ezt a drónfelvételt:

Az egyik legmenőbb nevezés Győrből érkezett: “Az ország kedvenc lakótelepe Győr Adyvárosa! Az adyvárosi, másnéven Adycity-s arcok a legjobbak, és miért? Mert ez a legjobb lakótelep nem csak az országban, de a világon is!”

Nyugatról nevezték még a veszprémi Haszkovo, a pécsi uránvárosi és a tatabányai Gál István lakótelepeket is.

És akkor következzen a szavazás!


Melyik az ország legmenőbb lakótelepe?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik