Közélet

Tyirityán: Nem tartjuk Orbánt közellenségnek

Tyirityán: Nem tartjuk Orbánt közellenségnek

Interjúnk első részét ott hagytuk abba, hogy:

  • Tyirityán szerint a szakszolgálatok csak provokálni akartak a bőnyi rajtaütéskor.
  • Nem zavarja, ha megkapja a náci jelzőt.
  • A második részben az orosz befolyásról, a Jobbikról és a háborúkról lesz szó.

Van egy törés a nemzetközi skinhead mozgalomban Oroszországgal kapcsolatban. Mikael Skill, az egyik ismert svéd neonáci elment és beállt az ukrán szakadárokhoz. A skinhead mozgalom másik része meg csatlakozik a szeparatistákhoz és beáll Oroszország zászlaja alá. Mi a véleménye erről, a Betyársereg mennyiben oroszbarát?

Érdekes kérdés, és ilyenkor szembesülünk azzal, hogy nem lehet definiálni manapság, mit jelent az, hogy náci. Azok a skinheadek, akik most jelen pillanatban az ukrán oldalon harcolnak, lehet, hogy eszmeileg szembemennek egy agresszív orosz törekvéssel, de mégis az amerikai geopolitikai célok térnyerésének érdekében áldozzák az életüket, ami meg már egyértelműen szembemegy a nemzeti szocialista irányelvekkel. Miközben ott vannak az orosz felkelők, akik meg rendkívül keményen harcolnak a cionista, illetve az amerikai geopolitikai célok térnyerése ellen, és bár sarlókalapácsos zászló alatt teszik, de mégis sokkal jobban szimbiózisba kerülnek adott esetben magával a nemzetiszocialista ideával, hiszen maga az idea ezeket az irányzatokat, illetve törekvéseket tartotta a legfőbb ellenségének.

Tyirityán legnagyobb példaképével, David Dukeal
Tyirityán és legnagyobb példaképe, David Duke

Inkább tartja vállalhatónak az oroszokat?

Így van.

Magyarországon is elég komoly most az orosz befolyás.

Ebből nem sokat észlelek. Nagyobb a hisztéria, ez igaz. Nekem is vannak orosz barátaim, akik kiváló sportolók és remek hazafik, most akkor ők mind FSZB-ügynökök? Idén meghívást kaptunk Szentpétervárra, egy küzdősportgálára, akkor már mi is orosz befolyás alatt állunk?

Az orosz befolyás része, mikor a jobbikos Gyöngyösi Márton a hídfős újságíróval találkozik, vagy amikor a Jobbik pártigazgatója Putyin tanácsadójától kér orosz vízumot saját magának.

A Jobbik belső életére nincs rálátásom, nem ismerem az ügy hátterét.

És mi van Kovács Bélával? Az nem hazaárulás, amit ő csinált?

Kovács Bélával még soha nem találkoztam, nem ismerem az ügy hátterét.

Hány tagja van jelenleg a Betyárseregnek?

Nagyjából négyszáz.

Egy két évvel ezelőtti interjújában kétszázat mondott.

Gyarapodunk. De nem ez a lényeg. A lényeg az, hogy ennek a négyszáz embernek családja, ismeretségi köre van.

Országos szinten több tízezres számban mérhető a támogatottságunk.

Igaz, hogy csak önön keresztül lehet csatlakozni a Betyársereghez?

Én mondom ki a végén az áment.

Hogy néz ki a csatlakozási folyamat?

Ha jelentkezik az illető, lehetőséget kap arra, hogy a közösségen belül hét hónapon keresztül bizonyítsa, mennyire hasznos tag tudna lenni. Utána, ha meg vagyunk elégedve a munkájával, a hozzáállásával, betyár lehet.

Fotó: Jászberényi Sándor, 24.hu
Fotó: Jászberényi Sándor, 24.hu

Mekkora a lemorzsolódás?

Minimális. Eleve olyanok jönnek, akik elhivatottak, és már egy-két hónap után látszik, hogy lesz belőlük valami.

Felmérést is csinálnak a jelentkezőnél, hogy milyen a fizikai erőnléte?

Háromhavonta van egy fizikai felmérőnk, hogy az állomány jó kondícióban tudja tartani magát és megőrizze az ütőképességét.

Azt mondta, négyszáz tag van és tízezres támogatottság. Információink szerint több titkosszolgálati tag is betyár. Ezt meg tudja erősíteni?

Elképzelhető. De jöjjenek csak, szeretettel várjuk őket, legalább tudják tanúsítani, hogy semmi olyan nem történik, ami bűncselekmény lenne.

Tehát megfigyelik a Betyársereget?

Abszolút. Teljesen naprakészek.

Bármilyen törvénytelen cselekményt követnék el, azonnal lecsapna ránk a TEK. De mi hazafiak vagyunk, nem bűnözők, nincs mitől tartanunk.

Felvesznek olyanokat a seregbe, akik köztörvényes bűncselekményeket követtek el?

Ha arra gondol, hogy vannak-e olyan srácok, akik verekedtek életük folyamán, vannak.

És azt meg tudja erősíteni, hogy több olyan Betyársereg-tag van, aki a titkosszolgálatoknál dolgozik?

Ilyen nincs.

Szóval nincsenek beépülve?

Kizárt.

Azt lehet tudni, hogy a seregben kik a beépített emberek?

Nem, de nem is akarom.

Olvastuk, hogy ellenőrzik a jelöltek faji származását. Hogyan lehetséges ez?

Ez túl van lihegve. Erős a faji öntudatunk és büszkék vagyunk a kulturális entitásunkra. Ha magyar tudattal rendelkező zsidó vagy cigány származású személy jelentkezne, akkor egy nagyon érdekes és elgondolkodtató helyzet állna elő. De megvallom őszintén, ilyen szituációval még nem volt dolgom. Szerintem ez egyszerű. Mi sem jelentkezünk a Tett és Védelem Alapítvány vagy a Roma Gárda állományába, ők sem jelentkeznek hozzánk.

Még mindig előfordul, hogy ha valaki hívja a Betyársereget, akkor 60-70 betyár megjelenik a helyszínen és megfélemlítik a helyieket?

Én nem rendelkezem rendvédelmi feladatok ellátására feljogosító jogkörrel.

Nem is ezt kérdeztük. Hanem a megfélemlítést.

Tegyük fel, egy család bajba kerül, mert konfliktusa támadt a helyi roma kisebbség antiszociális tagjaival és segítséget kér tőlünk. Mi mit csinálunk?

Minek mennek oda?

Nem megyünk le a helyi cigánytelepre, nem hőzöngünk, nem hőbörgünk, hanem odamegyünk és felvonulunk a bajba került család mellett és kiállásunkkal arról biztosítjuk őket, hogy nincsenek egyedül. Ezt én a magyar sorsközösség gyakorlati megnyilvánulásának hívom. Ilyenkor általában a rendvédelem olyan erőkkel vonul a helyszínre,

mintha az Iszlám Állam menne oda.

A jelenlétünkkel motiválni tudjuk a rendvédelmet arra, hogy az adott problémával kiemelten foglalkozzon. Ettől kezdve a helyzet megoldásának kulcsa az ő kezükben van.

Résztvevők a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Betyársereg, a Magyar Nemzeti Gárda és a Magyar Önvédelmi Mozgalom Nagykáta nem kér a cigánybűnözésből elnevezésű demonstrációján Nagykátán, a Szent György parkban 2014. november 29-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Résztvevők a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Betyársereg, a Magyar Nemzeti Gárda és a Magyar Önvédelmi Mozgalom Nagykáta nem kér a cigánybűnözésből elnevezésű demonstrációján Nagykátán, a Szent György parkban 2014. november 29-én. MTI / Szigetváry Zsolt

Ez erősen hasonlít az önbíráskodásra.

Ez nem önbíráskodás, csak erős alapokra helyezett tiltakozás, a társadalmunk életét megrontó jelenségekkel szemben.

A négyszáz betyár bármikor mozgósítható?

Igen, azonnal.

Akik felkészültek, sportolók, értenek a harcművészetekhez.

Így van. És ez adja a sereg komolyságát.

Egy korábbi interjúban azt mondta, hadnagyként tekint magára és az a cél, hogy a vezérnek adja át a sereget. Ki a vezér?

Jelenleg nincs vezér.

Ki lehet vezér?

Ez egy 2013-as beszélgetés volt, aminek ma nincsen olyan nagy realitása. Sok illúzióval leszámoltam azóta. Többek között azzal is, hogy forradalom vagy bármi más, radikális eszközzel jelentős változást lehet elérni. Nem lehet.

Csalódott?

Felelős és komoly tényezőként arra kell törekednem, hogy ebben az országban se anarchia, se olyan állapotok ne tudjanak eluralkodni, amelyek végveszélybe lökik a társadalmat. De jelen pillanatban nem látok vezért. Létrehoztam egy közösséget, ami az önépítés és az emberi értékek alapján próbál szerveződni, ami jövőképet ad egy elmagányosodott társadalomnak, és ami kellő mértékben tudja megmutatni, hogy adott esetben egymás védelmére is képesek vagyunk.

Mert azt látnunk kell, hogy a mai világunknak az alfája és ómegája az erőszak. Ez van, erre kell készülnünk.

A ’49-es, szovjet alapokon nyugvó korábbi alkotmányt elutasította, ahogy a parlamentáris demokráciát is. Mit szól a mostani Alaptörvényhez?

Nem egyszerű kérdés.

Azt mondta, önre nem vonatkozik az alkotmány.

Mondtam ilyet, valóban. De törvénytisztelő, jogkövető magatartást kell tanúsítanunk. Az, hogy nekem mi volt a véleményem a korábbi alkotmányról, az más kérdés. Nem értettem vele egyet. Ehhez jogom van. A mostaniban nagyon sok pozitív elem van, amit támogathatónak tartok, és remélem, hogy sikerül az Alaptörvényt a nemzetvédelem szempontjából sikeresen módosítani, mert ez a nemzetállami létezésünk létkérdése.

Ezt most épp a Jobbik akadályozta meg. Ugyanakkor ez a Fidesz alkotmánya. Korábban pedig azt mondta, azért nem mar a sereg a Fideszbe, mert egy alomból jönnek.

Nem is az alomról van itt szó elsősorban. Inkább arról, hogysokan megdöbbennének, mennyien szimpatizálnak a Betyársereggel a Fideszből.

Vannak fideszes betyárok?

Fideszes betyár nincs, de nem tartjuk Orbán Viktort közellenségnek. És akkor én ezt a témát itt be is fejezném.

Milyen a kapcsolat a Fidesszel?

Olyan személy van, nem egy, nem kettő a Fidesz padsoraiból, aki tiszteli, elismeri a munkánkat. Sőt, olyan is, aki már segített nekünk, és mi is segítünk neki.

A Betyársereg tagjai állnak a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom trianoni megemlékezésén. Balról a harmadik Tyirityán Zsolt, a Betyársereg vezetője, mellette jobbra Budaházy György. MTI / Szigetváry Zsolt
A Betyársereg tagjai állnak a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom trianoni megemlékezésén. Balról a harmadik Tyirityán Zsolt, a Betyársereg vezetője, mellette jobbra Budaházy György. (MTI / Szigetváry Zsolt)

Ki volt az és miben?

Kizárt, hogy elmondjam.

Miből él a mozgalom? Miből él a vezetője?

Én nagyon szerény, mások számára talán ingerszegénynek nevezhető környezetben élek, a hiteles mozgalmi küzdelem és az anyagi létbiztonság nem járnak kéz a kézben. Olyan helyen dolgozom, amit nem akarok nyilvánosságra hozni, mert félek, hogy bizonyos jogvédő szervezetek miatt elveszíteném. Hogy miből tartja fenn magát a Betyársereg? Teljesen önfenntartóak vagyunk.

Kaláka jellegű a mozgalom, mint a régi magyar társadalomban volt?

Ez nagyon jó megfogalmazás, teljesen így van.

Volt idő, amikor nem volt felhőtlen a viszonyuk a Jobbikkal, Novák Előddel is volt egy konfliktus, egy ütés. Azóta ő kikerült a pártvezetésből. Most milyen a viszony a Betyársereg és a párt között?

Jónak mondható, de konkrét kapcsolat nincs közöttünk, mert a Betyársereg egy civil mozgalom, konkrét társadalmi kérdésekben nyilvánítunk véleményt. Napi politikával nem foglalkozunk, a Jobbiktól teljesen független entitás vagyunk. A magyar honvédelem szellemében szerveződünk és jobboldali értékrend alapján építjük a közösségünket.

A serege hemzseg a Jobbik-tagoktól.

Sok tagunk jobbikos, de a pártnak szervezetileg semmi köze hozzánk.

A se kiköpni, se lenyelni tipikus esete?

Nem is tudnak velünk mit kezdeni. Azzal a képlettel, amiben mi meghatározzuk szervezeti keretünket, a napi politikai törekvéseknek, illetve pártpolitikai érdekeknek nincs helye.

A párt elkezdett lanyhulni. Most már csak Sneider Roy Tamás van, aki korábbi skinhead, illetve Toroczkai az első vonalban. Viszont nincs már ott Zagyva Gyula, akiről azt mondta, együtt húztak Martens bakancsot. Mi a véleménye, hová futhat ki a Jobbiknak a deradikalizálódása?

Nem hiszem, hogy lanyhult volna a Jobbik.

Deradikalizálódnak. Középre húznak.

Ezek a néppártosodás ismérvei.

Vona Gábor bejelenti, hogy a nemzeti radikális szervezetek együttműködési szerződést kötöttek. Az asztalnál Zagyva György Gyula, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnöke, Tyirityán Zsolt, a Betyársereg vezetője, Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tiszteletbeli elnöke, valamint Kiss Róbert, a Magyar Gárda főkapitánya. MTI / Németh György
Vona Gábor bejelenti, hogy a nemzeti radikális szervezetek együttműködési szerződést kötöttek. Az asztalnál Zagyva György Gyula, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnöke, Tyirityán Zsolt, a Betyársereg vezetője, Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tiszteletbeli elnöke, valamint Kiss Róbert, a Magyar Gárda főkapitánya. (MTI / Németh György)

Honnan ismerik egymást Vonával?

Különböző rendezvényekről. Először talán ő jött oda hozzám, mert elég sok őrültséget olvasott rólam és meg akart ismerni személyesen. Beszélgettünk, eszmét cseréltünk. Egy nagyon intelligens, értelmes és spirituálisan erős háttérrel rendelkező személyt ismertem meg benne. Sok mindenben nem értünk egyet, vannak nézetkülönbségek köztünk, de alapvetően tisztességes, becsületes embernek gondolom.

Egy kölcsönös tiszteleten alapuló, baráti viszony jellemzi kapcsolatunkat.

Rendszeres a kapcsolat kettejük közt?

Nem, abszolút nem. De ha van valami kérdése, akkor odajön hozzám és megkérdezi. Ezzel a lehetőséggel én is élhetek.

Mondjuk Vona mára változott annyit, hogy például nem cigányozik.

Ettől függetlenül a problémát ugyanúgy kezeli. Inkább úgy fogalmazok, hogy kommunikációs szempontból próbálnak egy támadhatatlan formát felvenni. Ennek ellenére a társadalmat megosztó problémákra ugyanolyan erővel világítanak rá.

Meddig nőhet a Betyársereg és mi lehet ennek az egésznek a célja?

Társadalmi szinten kell választ adnunk a kor kihívásaira. Itt most nem a Fideszről vagy a Jobbikról beszélek. Hanem az országról, ami ha bajba kerül, nagy szüksége lesz egy önvédelmi mozgalomra, aminek a tagjai hadra foghatóak.

És ez a Betyársereg? Háborúra készülnek?

Mindenki arra készül.

Mi nem.

Jelenleg Európát és a világpolitikai folyamatokat tekintve a háború reális lehetőség.

Én nem vettem észre, hogy kitört volna a világbéke.

Mi meg azt nem, hogy a világháború.

Pedig már zajlik. Mi a világháború definíciója? Három különböző kontinensre kiterjedő háborús konfliktus, ami összefüggésben van egymással. Szerintem Ukrajna, Oroszország, Szíria, Irak vagy az Iszlám Állam, illetve a migráció, ez mind egy összefüggő konfliktus. Itt nagyhatalmak csapnak össze. Amikor a NATO rakétapajzsot épít Lengyelországban vagy Romániában, az nem annak a jele, hogy jön a békegalamb.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik