Közélet

Szárnyalás helyett repülhet Rogán

Már a parlamenti, minisztériumi folyosókon is beszédtéma jövője. Orbán adhatja ki a leszállási engedélyt.

A Figyelő szerint a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjének esetleges távozásáról szóló híreknek próbált utánajárni. A hivalkodó életvitelével címlapokra kerülő Rogán Antal körül fogy a levegő, ma már a kormányon belül is mind többen gondolják azt, hogy pozíciója tarthatatlan. A hetilapnak több, Rogán Antalt ismerő, de névtelen forrás is arról számolt be, hogy már a kormányzati bürokrácia felső köreiben is téma a miniszter esetleges távozása. Állítólag a propagandaminiszter szakmai tevékenysége is kritikát kap mostanában.

Sok mindent hallani, de magam ennek a jelét nem tapasztaltam.

Ezt mondta egymástól függetlenül két, a kormányzat belső köreihez tartozó nyilatkozó. Őket arról kérdezték, találkoztak-e Rogán esetleges távozásáról, elküldéséről szóló híresztelésekkel, tapasztalták-e bármi jelét annak, hogy elfogyott volna a kormányfő belé vetett bizalma. A letelepedési kötvénybiznisz, az V. kerületi ingatlanügyek, a helikopteres út mind olyan ügy, amely rombolta Rogán hitelességét.  A miniszterelnök legendásan ragaszkodik bizalmi embereihez, de a Figyelő emlékeztet rá, mi történt a közelmúltban Spéder Zoltánnal.

A döntés Orbán kezében

Korábban ezt válaszolta Lázár János is, amikor “megvédte” Rogán Antalt. Az LMP-s Sallai R. Benedek firtatta, mikor kell távoznia egy miniszternek, ha a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszternek a helikopterügye után sem. Lázár János válaszul Rogán helyzetét az Országos Roma Önkormányzat botrányai miatt támadott Farkas Flóriánéhoz és Mengyi Roland ügyéhez hasonlította, de jelezte, a távozásról szóló döntés a kormányfő kompetenciája, ő úgy tudja, a kormányfő bízik Rogánban.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, a politikusok is hibázhatnak, és a politikusok is olyan állapotban vannak, mint az ország, de a Fideszhez tartozás egyik alapelve, hogy személyes ügyekben mindenkinek helyt kell tudnia állnia saját magáért.

Már megbukott

Talán ennél is kínosabb volt, hogy a minap a Demokrata a politikusok népszerűségét mérte. A Békemenetekről is ismert Bencsik András főszerkesztette hetilap megkérdezte, ki a legrokonszenvesebb, illetve legellenszenvesebb politikus. Orbán Viktor kormányfő mindkét kategóriában kimagaslik a mezőnyből. Népszerűsége (35/-3) és elutasítottsága (33/-4) is csökkent.

A legdöbbenetesebb, hogy Gyurcsány Ferenc megelőzi Rogán Antalt. A Demokratikus Koalíció elnökét és a propagandaminisztert ugyanannyian kedvelik (2), de Rogán Antal a lista egyetlen politikusa, akinek nőtt az elutasítottsága (11/+3). Mindez az érdemjegyekben is visszatükröződött, ő volt az egyetlen politikus, akinek a felmérésben résztvevők nemcsak nem adtak jelest, de a munkáját jóra (4), közepesre (4), elégségesre (11) értékelők kevesebben voltak, mint ahányan megbuktatták (22).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik