Közélet

Rendőrségi ügy lett a Beatrice kolozsvári koncertje

Nagy-Fero(650x433).jpg (Array)
Nagy-Fero(650x433).jpg (Array)
Vizsgálatot indítottat az együttes koncertjén elhangzottak miatt.

A Kolozs megyei rendőrség hivatalból vizsgálódik, miután Nagy Feróék kolozsvári koncertjén elhangzott a XX. század című dal, amely a román média szerint kedvező fényben tünteti fel Sztálint, Hitlert és az Iszlám Államot. A Beatrice kedden este zenélt az erdélyi város főterén a Kolozsvári Magyar Napokon. A XX. század című szám alatt archív videofelvételeket játszottak be. A kivetítőn többek között Sztálin szovjet és Hitler náci német diktátor volt látható. A koncertről a román köztévé is beszámolt, amely “vitatottnak és revizionistának” nevezte a magyar együttest.

Carmen Jucan, a Kolozs megyei rendőrség szóvivője az Adevarul című napilapnak azt mondta: hivatalból indítottak eljárást, egy ügyész és egy rendőr vizsgálja, hogy a koncerten elhangzottak kimerítik-e a fasiszta, rasszista, idegengyűlölő jelképek használatát, valamint a háborús bűnösök emlékének ápolását tiltó bűncselekményeket.

A Kolozsvári Magyar Napok főszervezője az MTI-nek azt mondta: célzatos, egyoldalú tudósításban számolt be a román közszolgálati televízió a koncertről, egyértelműen “kifordították” a szám üzenetét, hiszen a dalban elrettentésképpen szerepel Hitler, Sztálin és az Iszlám Állam. Gergely Balázs közölte, levelet írtak a román köztelevízió és az audiovizuális tanács vezetőségének, kérték, hogy tegyék helyre a félretájékoztatást. Szerinte

megengedhetetlen, hogy egy közszolgálati televízió ennyire célzatosan és egyoldalúan tudósítson.

A főszervező nem bánja, hogy hatósági vizsgálat indult, mert bízik annyira a román rendőrségben és igazságszolgáltatásban, hogy legalább ők tisztázni fogják az ügyet.

A román közszolgálati televízió tudósításában szerepelt egy koncertrészlet, amelyen Nagy Feró azt énekelte: “csak azért is lesz, Kolozsváros ismét magyar város lesz”. Ez a szám azonban – a főszervező szerint – nem hangzott el a kolozsvári koncerten. Gergely Balázst meglepőnek nevezte a vádakat, hiszen Nagy Feró és a Beatrice évente tízszer szokott Erdélyben koncertezni, és soha nem voltak ilyen problémák. Az ügyet ő inkább a rendezvénnyel szembeni támadásként értékelte.
A Kolozsvári Magyar Napokat hét éve szervezik meg, kezdetben a helyi önkormányzat fenntartásokkal kezelte, de később felkarolta, és mára Erdély egyik legnagyobb nyári fesztiváljává nőtte ki magát.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik