Közélet

Budapesten járt az iszlám uralkodó, de hiába próbált vele találkozni Orbán Viktor

Senki nem tudja, ki látta vendégül az uralkodót.

Moszkva és Prága után március 22-én Budapesten járt VI. Mohamed, de azt továbbra sem tudni, ki látta vendégül a marokkói királyt. A Magyar Nemzet szerint még az sem tisztázott, milyen jellegű volt az uralkodó magyarországi programja.

Ez furcsa, mert a lap diplomáciai forrásból úgy értesült: Orbán Viktor miniszterelnök kétszer is kísérletet tett arra, hogy a királlyal találkozzék. Először elutasítás volt a válasz, a második alkalommal pedig kiderült, hogy az illusztris vendég már távozott.

Lázár János a kormányinfón azt mondta, ő sem tudja, voltak-e tárgyalások, ő csak azt tudja, hogy Magyarországot nagyon sokan szeretik, lehet, hogy nem is volt hivatalos találkozó.

Vannak olyan államfők, akik titokban Magyarországra jönnek azért, hogy jól érezzék magukat.

A lapot előzőleg a külügyi tárca az államfő hivatalához irányította kérdésével, ahol jelezték, ők nem látták vendégül a királyt. Később a minisztérium azt közölte, hogy a látogatást a marokkói követség szervezte, ugyanakkor „a magyar illetékes szervek az ilyenkor szükséges támogatást megadták”.

Orbán Viktor „kikosarazása” annak tükrében még furcsább, hogy 16 éve az észak-afrikai országban fogadta VI. Mohamed, az iszlám királyság uralkodója.  Orbán Viktor – korábbi honlapja szerint – akkor azt mondta, hogy a Marokkó felé történő nyitás azért indokolt, mert az északnyugat-afrikai iszlám államot – az alkotmányos monarchia keretei között – politikai váltógazdálkodás és európai mércével is figyelemre méltó stabilitás jellemzi.

16 éve a miniszterelnök a Hasszán-kupa futballdöntőjén találkozott VI. Mohamed királlyal, aki akkor azt mondta, szívesen részt vesz a diplomáciai kapcsolatok erősítésében, kész Budapestre látogatni, országa számára fontosnak tartja Magyarországot. Rabatban akkor Abderrahim Juszufi marokkói miniszterelnök is azt mondta, hogy azért választották Magyarországot közép-európai hídfőállásul, mert az ország a térségben a legelőrehaladottabb a gazdasági fejlődésben és ezért a leginkább képes képviselni Közép-Európát. A marokkói király most Prágában a cseh elnökkel, Milos Zemannal találkozott.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik