Közélet

Egyre nagyobb a zavar a botrányos képkölcsönzés körül: Baánt már 2014-ben figyelmeztette Balog

A hvg.hu szúrta ki Rétvári Bence Emmi-államtitkár az MSZP-s Kunhalmi Ágnes írásbeli kérdésére adott válaszában, hogy Baán László, a Szépművészeti Múzeum igazgatója már 2014-ben figyelmeztetést kapott Balog Zoltán emberi erőforrás minisztertől a múzeumban őrzött képek kölcsönadása miatt.

Rétvári szerint az ügyben folytatott vizsgálat mulasztást tárt fel, miszerint a kölcsönzéshez előzetesen nem kérték meg a kultúráért felelős miniszter törvény szerint kötelező engedélyét a kölcsönadáshoz, ezért Baán írásbeli figyelmeztetést kapott. Az államtitkár a 2013-ban, a kölcsönzés előtt módosított 1997-es múzeumi törvényre hivatkozott, ám a múzeum vezetése idén februárban az ATV-nek azt írta, hogy a muzeális javak kölcsönzését szabályozó 29/2014. Emmi-rendelet csak a 2013 végi kölcsönadást követően született meg, így érvényben sem lehetett akkor.

Rétvári közlése szerint viszont Baán már 2014 októberében, vagyis a botrány kirobbanását követően figyelmeztetésben részesült egy törvény alapján. Erről azonban úgy tűnik, a múzeum nem tudott.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik