Közélet

Századvég: a magyar nép egyesül a kvóta ellen

A legjobban a fővárosi gyurcsányisták támogatják a betelepítési kvótát, a leginkább pedig a falusi fideszesek utasítják el egy felmérés szerint.

A Századvég Alapítvány felmérése szerint a felnőtt népesség 84 százaléka elutasítja a kötelező betelepítési kvótát, szinte nincs olyan társadalmi vagy korcsoport, amiben az igennel szavazók lennének többségben.

A pénteki közleményben azt írják, a kormány szerdán jelentette be, hogy népszavazást kezdeményez a Brüsszel által javasolt betelepítési kvótáról. A felmérés szerint jelenleg – a részvétel szándékától függetlenül – a szavazókorú népesség 84 százaléka nemmel foglalna állást a népszavazáson. A kvóta mellett a megkérdezettek tizede szavazna, a lakosság 6 százaléka pedig nem tud dönteni.

Ellenzőkorú lakosság

Az 500 felnőtt telefonos megkérdezésén alapuló kutatás eredményeit úgy összegezték: szinte nincs olyan társadalmi csoport, ahol az igen szavazat lenne többségben. A magukat baloldalinak vallók körében a nem válaszok aránya 57 százalék, a középen állók körében 84, a jobboldalon pedig 97 százalék.

A felmérés szerint a Fidesz-KDNP szavazói körében a kvóta elutasítása 97, a Jobbik esetében 89, az MSZP-nél 56 százalékos. A DK választóinak 49 százaléka nem támogatja a kötelező kvótát – 46 százalékuk igen -, az LMP-szavazóknak pedig 51 százaléka mondana nemet.

A budapestiek 78, a vidéki városokban élők 84, a falvakban, kistelepüléseken élők 89 százaléka válaszolna nemmel a népszavazáson. Hasonló a helyzet a korcsoportokban is: a 18-22 évesek 73 százaléka, a 23-30 évesek 81, a 30-40 évesek 75, a 40-50 évesek 90, az 50-60 évesek 83, a 60 év fölöttieknek pedig 86 százaléka utasítja el a kvótát.

Mivel a népszavazás időpontja egyelőre nem ismert, a részvételi hajlandóság becslését nem kísérelték meg, ezt egy későbbi adatfelvétel keretében vizsgálják – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik