Közélet
AppleMark

Kósa: Martin Schulz rosszul ítéli meg a népszavazás lényegét

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 02. 26. 12:53

A Fidesz frakcióvezetője szerint a kormány népszavazási kérdése a kötelező betelepítési kvótáról feltehető, “kiállja a próbát”, jelezte ugyanakkor, hogy a jogszerűség eldöntése végső soron a Kúria feladata. A Fidesz szerint a kötelező betelepítési kvóta kérdésével kapcsolatban nem lehet elvonni a magyar emberek véleményalkotási jogát, “ez egy szuverenitási kérdés” – hangsúlyozta Kósa Lajos pénteki budapesti sajtótájékoztatóján az ötpártinak tervezett találkozó után, amelyen azonban a kabinet és a kormánypártok képviselői mellett csak a Jobbik delegáltjai vettek részt.

Kósa Lajost megkérdezték Martin Schulz európai parlamenti elnök, szocialista párti politikus azon kijelentéséről, amely szerint népszavazást tartani arról, hogy befogadjanak-e 1294 embert, önmagáért beszél. A Fidesz politikusa erre úgy reagált: Martin Schulz rosszul ítéli meg a kérdést,

ez nem 1200 emberről szól, hanem a magyar szuverenitásról.

Arra a kérdésre, hogy az olasz miniszterelnök uniós támogatások megvonását helyezte kilátásba, ha Magyarország nem fogad be menekülteket, a frakcióvezető azt válaszolta: Magyarország menekülteket hajlandó fogadni, gazdasági bevándorlókat azonban nem.

Kósa: a szocialisták mozgathatták a szálakat

Az egyeztetésen szó volt a népszavazás-kezdeményezések eljárási szabályainak esetleges megváltoztatásáról is, mert – mondta Kósa Lajos – vannak anomáliák, és a Fidesz is méltatlannak tartja a Nemzeti Választási Irodánál (NVI) kedden történteket. Arra a felvetésre, hogy sokan a Fideszt sejtik a keddi NVI-s eset – a vasárnapi boltzárral kapcsolatos kérdések leadásánál történtek – mögött, a politikus azt felelte: ez egy vélekedés, amit semmi nem támaszt alá,

a politikai érdek alapján inkább valószínű, hogy a szocialisták intézték a dolgot úgy, hogy ebből mindenképpen műbalhé legyen.

A népszavazási kérdések mellett a többpárti találkozó napirendjén volt több olyan előterjesztés, amelyet házszabálytól eltéréssel fogadnának el a parlamentben. Ezek egyike az a fideszes javaslat, amely egyéves határidő-halasztást adna a civil szervezeteknek arra, hogy megfeleljenek az új Polgári törvénykönyv (Ptk.) rendelkezéseinek.

Emellett márciustól a gazdasági társaságokra is vonatkozna több olyan megváltozott szabály, amelynek valószínűleg mintegy 40 ezren nem tudnának megfelelni, ezért itt is megfontolandó egy határidő-hosszabbítás – ismertette Kósa Lajos, megjegyezve, hogy ezt a kérdést előzetesen az MSZP és az LMP vetette fel. Szintén házszabálytól eltéréssel fogadnának el egy olyan előterjesztést, amely a gazdasági társaságok egymás közötti késedelmes számlafizetésére vonatkozó helyzetet kezelné. Jelenleg ugyanis ilyen esetekben automatikusan 40 euró késedelemi illetéket kell felszámolni, ami sok helyen irreális nehézséget jelent – indokolt a frakcióvezető, aki szerint a megoldás lényege az lenne, hogy ennek az illetéknek a megfizetéséről kölcsönösség alapján le lehessen mondani.

A szocialisták és az LMP-sek távolmaradásáról a pénteki egyeztetésről Kósa Lajos azt mondta: az MSZP kifogásokat jelzett, az LMP-nek pedig az időpont nem volt jó, de utóbbi párt nyitott a kérdések megtárgyalására.

 

 

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.