Közélet

Politikai nyomás miatt feneklett meg a vörösiszap-ügy – állítja a bírónő

Sándor Zsuzsa szerint felelőtlenség volt, hogy Orbán Viktor már a katasztrófa másnapján azzal állt ki, hogy emberi mulasztás történt.

Politikai nyomás miatt fulladhatott kudarcba a jogi eljárás a 2010-es vörösiszap-katasztrófa ügyében – mondta a Fővárosi Törvényszék egykori tanácsvezető bírója az ATV péntek délutáni műsorában. Sándor Zsuzsa végigkövette az ügyet, ismerte a vádiratot és sok tárgyaláson részt vett, ennek alapján már menet közben az volt a meggyőződése, hogy a tizenöt vádlott nem bűnös.

A bírónő szerint az ügyben eljáró bíró dolga annyi volt, hogy azt vizsgálja: az ügyészség által megvádolt emberek bűnösök-e, mást nem vizsgálhattak. A helyzetet egy történettel érzékeltette: egyszer a legfelsőbb bíróságon egy tárgyaláson az ügyész azzal állt fel, hogy „ezért a súlyos bűntettért valakinek felelni kell”, mire a bíró azzal vágott vissza, hogy „nem valakinek, hanem annak, aki bűnös”.

Sándor Zsuzsa azt mondta: a hatóságok folyamatosan ellenőrizték és engedélyezték a vörösiszap-tározó használatát, noha nem is lett volna szabad oda építeni, ahol állt. Szabályozási hiba is felmerült, a vádlottak viszont szakemberek véleménye alapján jártak el, nekik nem volt dolguk, hogy értsenek a kazetta felépítéséhez és működtetéséhez.

A bírónő felelőtlennek nevezte Orbán Viktort azért, mert a katasztrófa másnapján már azzal állt ki, hogy emberi mulasztás történt. Sándor Zsuzsa szerint ezt nem a miniszterelnök feladata megállapítani, és akkor még ténylegesen senki nem is tudhatta, mi történt valójában. A nyomozás viszont már ennek fényében zajlott, megpróbáltak a politikai elvárásoknak megfelelni – vélte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik