Közélet

Simicska oszloponként perel, Strasbourgig megy

Az uniós normák megsértése miatt pedig az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul, és minden elbontott Mahir-oszlop után külön kártérítési pert indít.

A fővárosi közgyűlés korábban úgy döntött, hogy a Mahir Cityposter Kft.-nek 2015 végéig kell elbontania 760 hirdetőoszlopát. A cég jogi útra terelte az ügyet, mire a főváros saját cégével, a BKK Közúttal kezdett neki a munkálatoknak. Másnap Simicska cége az oszlopokat visszahelyezte eredeti helyükre, mire a főváros a rendőrséghez fordult, mondván a bíróság elutasította a Mahir kérelmét, a BKK Közút így nem sértett jogot. A  Mahir jogi képviselője azonban másként látja.

Magyar György az atv.hu-nak azt mondta, ami történt az “lopás, rongálás, önbíráskodás”, mivel a megbízott alvállalkozó bírósági végrehajtás nélkül bontotta el az oszlopokat. Az ügyvéd levélben jelezte a BKK Közút vezetőségének, hogy a birtokvédelem hatályos szabályai szerint Simicska Lajos cégének joga van megvédeni és visszaszerezni a tulajdonát képező felületeket, továbbá a jogellenes fellépések ellen bírósági eljárásokat kezdeményezni.

Az ügyvéd szerint az elbontott, elszállított oszlopokat voltaképp ellopták, még ha azokat most őrzik is valahol, hiszen rendeltetésüknek megfelelően már nem használhatók, pótlásuk és a plakátok újbóli előállítása súlyos milliókba kerül. Ezek nélkül a Mahir nem tudna eleget tenni megrendelőinek. Az ügyvéd emlékeztetett rá, hogy már novemberben bírósághoz fordultak az ügyben. Az első tárgyalás január 11-én lesz, ekkor ütköztetik először jogi álláspontjaikat a felek.

Magyar György szerint csak ennek az eljárásnak a jogerős befejezése és számukra kedvezőtlen alakulása után lehetett volna elkezdeni az oszlopok elbontását. Simicska Lajos cégének megbízásából az ügyvéd indított egy olyan pert is, amelyben 600 milliós, letétbe helyezendő kárbiztosítékot követelnek a fővárostól az okozott kár miatt. Ráadásul oszloponként egy-egy birtokháborítási pert is kezdeményeztek, és    mivel a cég 50 százalékban német tulajdonú, ezért a strasbourgi bírósághoz is fordulnak az uniós normák megsértése miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik