Közélet

Évi 1,2 milliárdunkba kerülnek a minisztériumok tanácsadói, mégsem tudhatjuk meg, kik ők

forint (Array)
forint (Array)

Írásbeli képviselői kérdésben a szocialista Mesterházy Attila kérdezte végig a minisztériumokat, hogy hány politikai főtanácsadót, tanácsadót alkalmaznak, mennyiért és kiket – számol be a 444.hu. A válasz hétfőn írásban érkezett, ám olyan, mint a népmesei okos lány, aki vitt is ajándékot a királynak, meg nem is. A minisztériumok azt még elárulták, hogy hány fő- és sima tanácsadót foglalkoztatnak, és a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda kivételével havi bruttó összegkeretet is megadtak, azonban hogy név szerint kik teszik zsebre a pénzt, nem mondták meg.

“A foglalkoztatottak nevére és illetményére vonatkozó megkeresése kapcsán álláspontom szerint parlamenti válaszban való nyilvánosságra hozatala a közérdekű adatok megismerésének igényével nem áll arányban” – ezzel indokolta Rogán Antal a nagy titkolózást. Mesterházy Attilának felajánlotta, hogy személyesen belenézhet a tanácsadói szerződésekbe, attól azonban már óva intette a szocialista politikust, hogy a konkrét neveket és összegeket nyilvánosságra hozza.

Az biztos, hogy a tanácsadók körülbelül havi bruttó 100 millió adóforintba kerülnek.

A nyilvánosságra hozott, finoman szólva is hiányos adatokból az derül ki, hogy Pintér Sándor a legbőkezűbb miniszter: titokban tartott három tanácsadója közül az egyik bruttó másfél millió forintot visz haza. A Honvédelmi Minisztérium alkalmazásában egyelőre nincsenek tanácsadók, a két státuszt Simicskó István még nem töltötte be. Lázár Jánosnak és a Miniszterelnökségnek van a legtöbb politikai tanácsadója: 45-en segítenek az ötletelésben. Csak a Miniszterelnökség havi bruttó 26 millió forintot fizet ki politikai tanácsokért. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 44 tanácsadójának havonta összesen bruttó 26 258 700 forintot fizet ki, a Külgazdasdasági és Külügyminisztériumnak pedig havi 13 830 000 forintjába kerül 19 tanácsadója. A teljes listáért kattintson ide.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik