Közélet

Fidesz-közeli szervezeteknél landolnak a lottóból befolyó százmilliók

„Közérdekű támogatást” kapott Deutsch Tamás testvérének cége és egy volt miniszter még be sem jegyzett alapítványa is.

Hatmilliárd forint nyeresége van az állami Szerencsejáték Zrt.-nek, de nem kerül mind az államkasszába. „Közérdekű támogatásként” milliókat osztogatnak szét, például L. Simon László környezetének, egy volt miniszter nem létező alapítványának, Deutsch Tamás testvérének vagy épp a bajai önkormányzatnak – írja az Index. Az állami cég tavaly külön kft.-t hozott létre a támogatások elosztására, melynek vezetője Zsiga Marcell, volt fideszes képviselő, aki másfél millió forintos fizetésért végzi a munkát, pedig szerinte meg lehet élni 47 ezer forintból is.

Hopp, húszmillió Hopp-Parádéra

A szervezet támogatási listáját az LMP-s Ikotity István kérte ki. Az adatokból kiderül, hogy idén eddig majdnem 600 millió forint állami pénzzel támogattak közel kétszáz szervezetet. A legtöbb pénzt, 75 millió forintot a Moscell Kft. kapta, melynek tulajdonosa Szvorák Katalin énekesnő, ő énekelte a Himnuszt a Fidesz tavalyi, március 15-i ünnepségén. Valamivel több mint 50 millió forintot kapott a Kiss-Rigó László püspökhöz közeli Szegedi Vasutas Sportegyesület.

Idén és tavaly is mintegy 5 millió forint jutott a kormány által létrehozott Veritas Történetkutató intézet támogatására. A szervezetet az a Szakály Sándor vezeti, aki a hazai zsidóság deportálását idegenrendészeti eljárásnak nevezte. Idén eddig 8 milliót kapott a Jövő Uniója Alapítvány, amit a Fidelitas országos választmányának elnöke, Tardi Tamás Ákos vezet. Az alapítvány nem közhasznú és a NAV adatai szerint nem jogosult egyszázalékos adófelajánlások fogadására sem.

25 milliót kapott a HGS PR és Rendezvényszervező Ügynökség, amely egyebek mellett tenisztornát szervez a parlamenti képviselőknek. 20 milliót adtak az Élményliget Kft.-nek, amelynek vezetője Deutsch Péter, Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő testvére. A cégről sokat nem lehet tudni, csak annyi derül ki róla, hogy egy Hopp-Parádé nevű egész napos sporteseményt szerveznek.

Még nyilvántartásba se vették, de már kapott kétmilliót

Ötmillió forinttal támogatta az állami cég a Bajai Kommunikációs és Marketing Kft.-t, aminek tulajdonosa a helyi önkormányzat, a tulajdonosi jogokat Zsigó Róbert fideszes polgármester gyakorolja. A cég adja ki a Bácskai Napló című lapot, valamint működteti a Baja.hu honlapot és a bajai televíziót.

A Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány kétmilliót kapott, ennek vezetője Réthelyi Miklós korábbi nemzeti erőforrás miniszter. Az alapítvánnyal kapcsolatban a legérdekesebb, hogy a bíróság július 20-án vette nyilvántartásba, de a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. már április 28-án döntött a támogatásáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik