Üzleti tippek

30 ezer forint: akár ennyi is lehet az ingyenes kéményellenőrzésből

Egy olvasónk a katázást választotta, és nemrég 30 ezres számlát hagytak nála a kéményseprők. Utánajártunk, mire számíthat az, aki a lakcímére jegyezteti be vállalkozásának székhelyét.

Már két évvel ezelőtt is szó volt arról, hogy ingyenessé válhat az állami kéményseprés, az elképzelést szabályozás követte, így a múlt nyártól nem kell fizetni a szolgáltatásárt. A lakossági ellenőrzés tehát ingyenes lett, a cégeknek és egyéni vállalkozóknak viszont súlyos összegeket kell fizetniük a munkáért. Az év elején a Magyar Nemzet arra jutott, hogy

az állam a vállalkozásokkal fizettetné ki a lakossági díjmentesítés miatti bevételkiesést.

Kérdéseinkkel megkerestük az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot (OKF), hogy megtudjuk, mire számíthat az, aki a lakcímét jelölte meg vállalkozása székhelyeként. A szervezet a lakossági szektorban vette át a kéményseprést, és csak ott, ahol a feladatot a megyei jogú város nem vállalta. Az alábbi térképen látszik, hogy hol ellenőriznek a katasztrófavédelem kéményseprői és hol maradtak a korábbi kéményseprőcégek a szolgáltatók. (Irányítószám szerinti lekérdezésre itt van lehetőség.)

Forrás: OKF

Az OKF-től megtudtuk, hogy ha a lakóhelyre akár csak egy gazdálkodó szervezet is be van jegyezve (az egyéni vállalkozók is ennek minősülnek), úgy a kémény már nem lakossági.

A kéményseprők kétszer csenget

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy ebben az esetben magunknak kell-e kérni a kéményellenőrzést vagy idővel mindenki sorra kerül. Két lehetőség létezik:

  1. ha a vállalkozást a társasház egyik lakásába jegyezték be, akkor nem kell külön megrendelni a seprést;
  2. ha viszont családi házba, akkor az ingatlan használójának kell erről gondoskodnia.

Az ellenőrzés megrendelésének gyakorisága a tüzelőberendezés fajtájától függ:

  • zárt égésterű, gázüzemű fűtőeszközhöz csatlakoztatott kémény esetén kétévente,
  • minden egyéb tüzelőeszközhöz csatlakoztatott kémény esetében évente kell megnézetnie a kéményeket.
33.020 forint, ami 0 lenne, ha olvasónk nem egyéni vállalkozó lenne.

A Magyar Nemzet korábbi cikkében cikkében felmerült, hogy a szolgáltatást cégenként kell megfizetni. Ez viszont nem igaz: ha egy ingatlanba több gazdálkodó szervezetet is bejegyeztek, akkor annak kell a kéményseprőcégtől megrendelt kéményellenőrzési és tisztítási munka díját megtérítenie, amelyik megrendelte a szolgáltatást.

Ezt viszont az előírt időközönként csak egyszer kell megrendelni és annak díját is csak egyszer kell megtéríteni.

Olvasónk, miután felkereste az OKF-et, egy listányi telefonszámot kapott arról, kinél rendelheti meg az ellenőrzést. A szervezettől megtudtuk, hogy a családi házba bejegyzett gazdálkodó szervezetek esetén változatlanul a megyében működő kéményseprőcégek végzik a szolgáltatást, az ingatlan használója pedig bármelyik, a megyében elérhető kéményseprőcégtől megrendelheti a szolgáltatást – a településenkénti lista itt elérhető. A cégek honlapjain megtalálható a szolgáltatások díjai is.

Kimaradni senki nem fog, ugyanis a katasztrófavédelem rendelkezésére állnak azok a közhiteles nyilvántartások, amelyekből kiderül, mely ingatlanokba vannak gazdálkodó szervezetek bejegyezve, ezek listáját pedig továbbították a megyében működő kéményseprőcégekhez is.

A díj nem attól függ, hogy egyéni vállalkozóról vagy vállalkozásról van szó, azt az elvégzett munka fajtája határozza meg.

Azzal spekulálni, hogy nem akarunk vagy nem tudunk fizetni, és ezért csak 3-4 évente hívjuk ki a kéményseprőt, nem érdemes. A kéményseprő cégek minden év végén elküldik az OKF-nek, hogy melyik ingatlant nem látták el. A tűzvédelmi hatóság összegzi ezeket az adatokat és felszólítást küld arra a címre, ahol egyik cég sem járt.

Hogy jön össze több mint 30 ezer forint?!

Olvasónk mellékelte a számlát is, amit a szolgáltatójától kapott: erről kiderül, hogy két kéményét ellenőrizték (2*5.500 Ft), kettőt műszakilag felülvizsgálták (2*5.500 Ft), illetve volt még a kiszállítás díja (4000 Ft) és az áfa (7.020 Ft). Az árak szolgáltatónként változhatnak.

Fejléckép: MTI/Marjai János

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik