Budapest, 2014. november 10.
Torlódó jármûvek Budapesten, az Árpád fejedelem útján 2014. november 10-én, miután lezárták a budai alsó rakpart le- és felhajtóágát a Margit hídnál a budai fonódó villamoshálózat építése miatt.
MTI Fotó: Marjai János
Üzleti tippek

Hatalmas összegből lehetnek okosabbak a magyar városok

24.hu
24.hu

2016. 05. 10. 12:23

A fejlesztési projektekre a Széchenyi 2020 keretében több mint 1231 milliárd forint áll rendelkezésre.
Korábban a témában:

A „smart city” megoldásokról folytattak párbeszédet politikai, gazdasági, civil szervezetek és szakemberek nemrég Budaörsön, az Informatika a Társadalomért Egyesület (Infotér) által szervezett Okos Város Konferencián.

Az intelligens város nemcsak egy szemléletmód, de annak megfelelően egy működési gyakorlat is.

Ez a szemlélet a település működtetésének komplex megközelítésén alapul: a közlekedés, a közbiztonság, a közigazgatás, az egészségügyi és szociális szolgáltatások, a környezetvédelem és energetika, valamint a kultúra és a turisztika működtetésére is kihat. Egy intelligens város ezeket a területeket integráltan kezeli, ezek fejlesztésében és működtetésében pedig a központi és helyi közigazgatás, a piaci szereplők és maga a lakosság kölcsönösen együttműködik.

Ezért is fontos, hogy az állam részéről milyen ösztönzők állnak az egyes városok rendelkezésére e téren. Solymár Károly Balázs infokommunikációért felelős helyettes államtitkár a konferencián elmondta: a 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó Nemzeti Infokommunikációs Stratégia is tartalmazza azokat a célokat és fejlesztési irányokat, amelyeket a városok követhetnek.

A Digitális Nemzet Fejlesztési Program kiemelten kezeli az intelligens városi szolgáltatásokra vonatkozó fejlesztéseket és támogatásokat.

A fejlesztések egy részét központi platformok létrehozásával ösztönzi a kormányzat. Ezek technológián alapuló központi piactérként működnek majd az önkormányzatok, közszolgáltatók (parkolási társaságok, közlekedési és energiacégek), valamint a piaci szereplők között. Ilyenek például a központi fizetési és elszámolási rendszerek, a központi térinformatikai rendszer, valamint számos egyéb platform is. Ennek legfőbb előnye, hogy szükségtelenné teszi a széttagolt, párhuzamos fejlesztéseket.

Hamarosan megnyíló pályázatok

A tágan értelmezhető okosváros-fejlesztési projektekre a Széchenyi 2020 keretében megközelítőleg 1231,4 milliárd forint áll rendelkezésre – emelte ki Turóczy László, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára.

A gazdaság- és területfejlesztési forrásokból zajlik a közlekedési, környezetvédelmi, informatikai, energetikai beruházások támogatása, de számos, kifejezetten az okosváros-koncepciót követő fejlesztés is így valósulhat meg. Ez utóbbiak között említette az e-közigazgatás fejlesztését, a szélessávú internet bevezetését minden önkormányzathoz, és az ország egész területén elérhető 30 Mb/s internet hozzáférés biztosítását, melyet kiemelt beruházásként kezel a kormányzat, és kötelezettségként vállaltunk az EU felé 2018-ig.

Számos, a települések és kkv-k okosváros-fejlesztéseit támogató pályázati lehetőség nyílt meg idén tavasszal is, a források java pedig előreláthatóan a nyár és az ősz folyamán lesz elérhető.

Fontos, hogy a települések mindig a saját igényük, lehetőségeik szerint határozzák meg a fejlesztési irányokat és célokat. Az Invitel ezért kifejezetten az okosváros-fejlesztésekre szakosodott szakértői támogatással segíti a településeket – mondta Marton László, az Invitel nagyvállalati és kormányzati igazgatója.

Hozzátette: ebbe az önkormányzatok ICT-igényeinek felmérése, a stratégiaalkotás éppúgy beletartozik, mint a kapcsolódó fejlesztések megvalósítása és üzemeltetése. Legyen szó akár egy energiakorszerűsítési beruházásról, a közvilágítás vagy a térfigyelő rendszerek kiépítéséről.

A szakember szerint nem elég szlogenként ráhúzni egy-egy fejlesztésre a smart jelzőt, fontos a komplex szemléletmód és a hosszú távú gondolkodás, hogy tényleg megvalósítható és valóban hasznos, a városüzemeltetést fenntarthatóbbá, a helyiek életét jobbá tevő projektek szülessenek.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.