Üzleti tippek

Tönk szélén a Food Express

Korszerű, alig egyéves konyhájától és lízingelt autóflottájától is megválni kényszerült a fizetési nehézségekkel küzdő Food Express, amely ellen Schobert Norbert cége felszámolási eljárást kezdeményezett. A háttérben szcientológus kapcsolatok is húzódhatnak.

Felszámolási eljárást kért hétfőn a Food Express Hungary Kft. ellen a Schobert Norbert tulajdonában lévő Update Zrt. Az Update-nek – információnk szerint – tavaly nyár óta nem fizeti a havi mintegy 1 millió forint licencdíjat és marketing-hozzájárulást a Food Express, így már mintegy 8 millió forinttal tartozik. A régi-új partnerek másodszori szakítását jelzi az is, hogy a Norbi-féle ételek licencét birtokló Update Food Kft. a Gastroyal holding tagja lett.

Hogy Schobert Norbert végképp más irányban gondolkodik, az is jelzi, hogy a korábban meleg ételt kínáló étteremmel is foglalkozó fitnesz-üzletember, az Update Zrt. egyik tulajdonosa a napokban franchise vállalkozásba kezdett. Mint elmondta, a kávézót és kisboltot is magában foglaló, védőgázas csomagolású, tartósítószer-mentes ételeket kínáló Update Pontok hálózatához már 15 partner szerződött Békéscsabától Miskolcon át Szekszárdig. Számításai szerint az étteremalapítás eddigi 30–40 millió forintos beruházása helyett most mindössze 5–15 millió forintnyi befektetés szükséges.

Tönk szélén a Food Express 1

Sokaknak tartoznak

A Food Express Kft. eközben több más partnerével, beszállítójával szemben is tetemes adósságot, hitelállományt halmozott fel. Piaci információk szerint a tavaly még dinamikusan fejlődő Food Expresst egy osztrák befektetőnek akarták eladni, de az üzlet meghiúsult, majd következett a lejtmenet.

Úgy tudni, a Food Express tulajdonosai más néven párhuzamos vállalkozást indítottak a tevékenység folytatására, arra az esetre, ha valami rossz történik az eredeti céggel. Ezért is kérelmezte az Update Zrt. a felszámolást.

Az elméletet igazolja, hogy – mint Trunkos András, a United Food Kft. ügyvezetője elmondta – a Food Express Kft.-ből a közelmúltban kiszállt Zsidek László alapító elnök. Ugyanakkor az ételszállítási tevékenység a Food Express márkanévvel egyetemben a United Food Kft.-hez került. Utóbbi birtokolja a Béres Alexandra súlykontroll programjáról is ismert Totalfood, valamint az e-food márkaneveket is.

Az igazságügyi tárca online céginformációs rendszere szerint e vállalkozást egy hónappal ezelőtt alapította két magánszemély. E rendszerből kiderül az is, hogy az 1998-ban alakult Food Express Hungary Kft. mellett tavaly augusztusban a Zsidek család több tagja ugyanazzal a székhellyel Food Express Gyorsétterem Kft. néven hasonló tevékenységi körű céget alapított.

Szcientológus kapcsolat?

Az objektivszcn.blog.hu weboldal
hozzászólásai közt több bejegyzés is azt állítja, hogy a Food Express
egyes vezetői a szcientológiai egyházhoz kötődő cégekkel, például a
tanfolyamokat, tréningeket szervező Business Success-szel álltak
kapcsolatban. Az ebédszállító volt alkalmazottai szerint az hozta ilyen
nehéz helyzetbe a céget, hogy a „képzések” rengeteg pénzt vittek el a
büdzséből. A „mérhetetlen pénzkivonás” következtében az árak nőttek, a
területi képviselők jutaléka és az adagok viszont csökkentek – állítja
az egyik blogbejegyző. Trunkos András azonban kérdésünkre azt
válaszolta, hogy semmit sem tud az állítólagos szcientológus
kapcsolatról.

Lefoglalt üzem és járműpark

„Nem pontos az az információ, miszerint a Food Express felszámolás alá kerül” – jelentette ki Trunkos András. A United Food Kft. ügyvezetője elismerte ugyanakkor, hogy az Ercsiben tavaly, 1,7 milliárd forintos beruházással épült hatalmas melegkonyhájuk bezárt, azt a jelzáloghitelező bank lefoglalta. Az üzem bezárását a helyi munkaügyi központban is megerősítették, ám elmondták: dolgozói leépítést nem jelentett be a cég, úgy tudják, a munkatársak a fővárosban dolgoznak tovább. Trunkos András közölte, hogy az ételkészítés két hete a Junior Vendéglátó Zrt. konyháiban folyik. „Ez a váltás alig okozott fennakadást az üzletmenetben, a Food Express rendszer így zavartalanul tovább működik” – mondta a Figyelőnek.

Az optimista nyilatkozat ellenére nem tűnik rózsásnak a helyzet. A hitelező bank lefoglalta, és árverésen akarja továbbértékesíteni a cég lízingelt autóflottáját is. Információink szerint a CIB-csoport hitelezte mind az autóflottát, mind az ercsi üzemet, de megkeresésünkre a bank – törvényben előírt titoktartási kötelezettségére hivatkozva – csak annyit közölt, hogy a kért információt nem áll módjában kiadni. Úgy tudjuk, tetemes a banki adósság, mert az ercsi beruházásra mintegy 2 milliárd forint hitelt vett fel a Food Express. Piaci információk szerint viszont a beruházás ennél végül jóval kevesebbe került.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik