Pénzügy

Hálapénz: átlag 52 ezer forintba kerülhet egy szülés

Annak ellenére, hogy Magyarországon a hálapénz kifejezetten elterjedt a szülészetben, kevés kutatás irányult a kérdés mélyebb vizsgálatára. A Biztosítás és Kockázat legújabb számában ismertetett kvalitatív kutatás célja a szülészeti hálapénz előfordulásának, motivációjának, hatásainak feltárása volt a különböző internetes fórumokon fellelhető, szülésen átesett nők tapasztalatait leíró bejegyzések és hozzászólások elemzésén keresztül.

A meghatározott fórumokról és blogokról 50 esetet választottak ki véletlenszerűen. Az adatgyűjtés a 2015.10.05. és 2016.03.01. közötti időszakban folyt. Ezek elemzését előre meghatározott kritériumok alapján végezték el.

Eredményeik szerint a vizsgált esetek több mint háromnegyedében fizettek hálapénzt a szülésért, átlagosan 52 ezer forintot. De a beszámolók szerint a szülésért fizetett összeg gyakran eléri vagy meg is haladja a 100 ezer forintot. Sokan választottak fogadott orvost, ami minden esetben maga után vonta a hálapénzfizetést.

A kutatók egyébként azt tapasztalták a blogok, fórumok olvasása során, hogy a várandós nők/kismamák sok információt osztanak meg egymással az online felületeken a kórházakkal, orvosokkal és a hálapénzzel kapcsolatban.

Néhányan meglepő őszinteséggel írták le saját jó és rossz tapasztalataikat, amit vélhetően más körülmények között – például egy kérdőíves vizsgálat keretében – nem tettek volna meg, illetve nem tudtak volna részletezni.

A hálapénztől nem feltétlenül lesz jobb

Ami érdekes: az ellátással való elégedettség és a hálapénzfizetés között nem találtak egyértelmű kapcsolatot. Voltak olyanok is, akik nem fizettek hálapénzt, mégis elégedettek voltak az ellátással, míg ennek az ellenkezőjét is megfigyelhették.

Más minőségi paraméterek – pl. beavatkozások, a szülés módja stb. – és a hálapénz összefüggéséről kevés adat állt rendelkezésre ahhoz, hogy megbízható következtetéseket vonjanak le.

Miért?

Az orvosválasztás és a hálapénzadás főbb motivációjaként egyrészt a biztonságérzet és a megfelelő, „minőségi” ellátás igényét jelölték meg, aminek legfontosabb tényezője az, hogy a választott orvos legyen jelen a szülésnél.

A bejegyzések alapján a hálapénz iráni attitűd inkább mondható elfogadónak vagy közömbösnek, mint elítélőnek. Voltak, akik úgy vélekedtek, hogy az orvosok megérdemlik a hálapénzt, mások, bár elutasították, vagy nem tartották etikusnak a hálapénzt, mégis fizettek. Továbbá voltak, akik úgymond „kényszerből” tették meg, mivel csak így lehettek biztosak abban, hogy az orvostól megkapják a kellő figyelmet.

Az orvosi kamara szerint egyébként a hálapénzt be kellene tiltani, és pont egy nőgyógyász fakadt ki arról, mennyire megalázó orvosnak és betegnek is, hogy van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik