Pénzügy

Így is lehet: a litván adóhatóság az Uberrel fejleszt egy új platformot

A digitális gazdaság és a megosztáson alapuló, modern közösségi gazdaság (sharing economy) szereplői számára az adófizetést leegyszerűsítő “okos” jövedelemadózási platformot fejleszt ki a litván adóhivatal.

Az adóhatóság tevékenységének legfontosabb célja az adófizetők támogatása, ezért progresszív módon kell viszonyulnia a digitális gazdaság nem szokványos területeihez is – szögezte le a litván adóhatóság (VMI) elnöke Dainoras Bradauskas.

Hatóságként értelemszerűen nyitottak vagyunk az együttműködésre valamennyi adófizetőnkkel

– fogalmazott az adóhivatal elnöke, hangsúlyozva, hogy miközben a törvényalkotás jelentős lemaradásban van és csak nehézkesen tud lépést tartani a modern technológiákat azonnal adaptáló üzleti világgal, az adóhatóságnak minden tőle telhetőt meg kell tennie annak érdekében, hogy adófizetési kötelezettségük pontos és időben történő teljesítésében támogatni tudja a gazdasági szereplőket.

A litván adóhatóságnak az Uber nyújt szakmai támogatást a jövedelemadózási platform kifejlesztésében.

Az észt hatóságokkal kialakított hasonló partnerség után a litván adóhatósággal a héten aláírt szándéknyilatkozat az Uber második ilyen jellegű együttműködése az Európai Unióban.

Az Uber rendszeréhez hasonló digitális platformok óriási gazdasági potenciált jelentenek és egyúttal rugalmas kereseti lehetőséget is teremtenek az emberek tömegeinek – mutatott rá Enn Metsar, az Uber baltikumi régióért felelős vezetője.

Úgy vélte, minden érintett szereplőnek egyformán érdekében áll egy olyan modern és hatékony technológiai keretrendszer létrehozása, amely a felhasználók és az állam számára egyaránt lehetővé teszi a rohamosan bővülő digitális gazdaság előnyeinek maximális kiaknázását.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik