Pénzügy

Új szervezethez kerül az Erzsébet-táboroztatás

zánka (zánka)
zánka (zánka)
Pofon csapta az EU az Erzsébet-utalvány monopóliumát, ezért át kell szabni a táboroztatást. Új szervezet veszi át a szociális alapú táborokat.

A Parlament honlapján olvasható, a kormány által benyújtott törvényjavaslat szerint a jövőben egy új szervezet, az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány felelne a magyar gyerekek üdültetéséért az Erzsébet-program keretében.

A javaslat szerint az Erzsébet-programot eddig felügyelő Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány a továbbiakban is ellátja majd a szociális üdültetéssel és étkeztetéssel, valamint a szociális és gyermekvédelmi támogatások Erzsébet-utalványban történő folyósításával kapcsolatos feladatait, az Erzsébet-utalvány forgalmazásából származó bevétel terhére. Feladata marad a szociális üdültetés keretében a nyugdíjasoknak, a fogyatékossággal élőknek, a nagycsaládosoknak szóló programok megvalósítása.

Kié lesz Zánka s Fonyód?

A gyermek- és ifjúsági programok, valamint táborok szervezésével kapcsolatos feladatok kerülnének át az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítványhoz, ami a központi költségvetésből az Erzsébet-program megvalósításához biztosított támogatás felhasználásával látja majd ezt el. A zánkai és a fonyódi tábor tulajdonjoga az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítványhoz kerül.

A javaslat az Erzsébet-program forrásául szolgáló utalvány kibocsátásának, forgalmazásának szabályaira vonatkozó “jogalkotói felhatalmazást a feladatköre szerint jelenleg illetékes – a gyermek és ifjúsági ügyekért felelős – miniszterhez telepíti”.

A javaslatban felidézik, az Erzsébet-programot 2012 nyarától működtető Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványt 1992-ben hozták létre azzal a céllal, hogy a szociálisan rászorulók számára üdülési és gyógyszanatóriumi ellátást, illetve kedvezményt biztosítson. Az Erzsébet-program az utóbbi két évtized legnagyobb szociális üdültetést megvalósító, illetve gyermektáboroztatási programjává, Európa legnagyobb volumenű szociálturisztikai projektjévé vált – írja az MTI.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik