Pénzügy

Kétszáz kérdés a hazai HR-ről

Elkezdődött a 2007-es Országos HR Benchmark Felmérés. A humánpolitikai kutatás szervezői minél több olyan szervezetet, intézményt és vállalkozást próbálnak elérni, ahol létezhet bármiféle tudatos HR-tevékenység – a cél pedig az, hogy új megoldásokkal szolgálják a HR-es szakemberek munkáját.

A Magyarországon a humánerőforrás-menedzsment területéről hiányzó átfogó, komplex felmérés megvalósításával a vizsgálat szervezői – a DGS Global Research, a HR Portal, a HR Mesterkurzus, valamint a Budapesti Gazdasági Főiskola Menedzsment és Emberi Erőforrás Intézete – egy hatalmas űrt szeretnének pótolni. Ennek érdekében kérnek minél több intézményt és vállalkozást, amely fontosnak tartja a humánpolitikát, hogy töltse ki a kérdőívet, amely önkéntes, anonim, online alapú, tehát az interneten bármely szervezet által elérhető és kitölthető. A kutatással megpróbálják összegyűjteni az emberierőforrás-menedzsment részterületein alkalmazott eszközöket, módszereket, illetve az ezzel összefüggő hazai gyakorlatot (benchmark). A felmérés 2007 őszén zárul.



Kétszáz kérdés a hazai HR-ről 1


Aki kitölti, nyerhet is

A felmérésben részt vevők a Personal Hungary 2007 – 4. Emberierőforrás-menedzsment Szakkiállításra ingyenes belépőt kapnak, emellett az Országos HR Benchmark Felmérés 2007 – a HR-szakma trendjei Magyarországon című elemzéssel is megajándékozzák őket. Ezeken túl is értékes nyereményeket sorolnak ki, a szerencsések többek között ingyen vehetnek részt számos HR-képzésen és a 18. Országos Humánpolitikai Konferencián és Kiállításon, de a nyeremények között van egy előfizetés a Személyügyi Hírlevélre.

A HR teljes területét átöleli


Időről-időre születnek HR-es vonatkozású felmérések, ezek jórészt a szakma egy-egy szűk területére irányulnak, mint a bérezésösztönzés, cafetéria-rendszer, dolgozói elégedettség és így tovább. Az Országos HR Benchmark Felmérés elsődleges célja azonban annak a feltárása, hogy összességében milyen megoldásokat alkalmaztak a hazai emberierőforrás-menedzsment területén, milyen feladatokat látnak el a szakemberek a gyakorlatban, illetve mit értenek egyáltalán HR alatt a szervezetek.


A felmérés a HR teljes területét kétszáz kérdés segítségével kívánja feltérképezni, melyeket olyan szempontok szerint csoportosítottak, mint a szervezeti információk, a munkakör-értékelés, munkaköri besorolási rendszer, a kompenzáció és a juttatások gyakorlata, de rákérdeznek a teljesítményértékelés és ösztönzés formáira, a személyzetfejlesztésre és a HR-információs rendszerére. Emellett a munkaügyi kapcsolatok és a kommunikáció, a HR-szervezet, a nehezen kezelhető területek, az outplacement, outsourcing is érdekli a felmérés készítőit, de a statisztikai adatokat is fontosnak tartják.


Hiánypótlás az emberi erőforrás kutatásában


Tavaly készült az első Országos HR Benchmark Felmérés hazánkban. Ilyen, előzményekkel nem rendelkező, a megszokottnál viszonylag hosszabb idő- és munkaráfordítást igénylő felmérést korábban még senki nem készített. 2006-ban mintegy 320 szervezet kapcsolódott be, melyből 251 szervezet kérdőíve bizonyult – a kutatás szempontjából – teljes mértékben értékelhetőnek. Ennél is többet árul el a volumenről, hogy az első felmérésben részt vevő cégek – tehát akkor még a 2005-ös adatok alapján – több mint 116 ezer főállású, teljes munkaidős alkalmazottat foglalkoztattak.


A kutatás célja és módszere


A kutatás készítői a felmérést évente megismételve kívánják mérni a HR hazai fejlődését, bemutatva annak tendenciáit, fejlődési irányvonalait. A DGS Global Research a 2006-os felmérésben szereplő kérdésekre adott válaszok összegzése és elemzése alapján készítette el az Országos HR Benchmark Felmérés 2006 – a HR-szakma trendjei Magyarországon című kutatási összefoglalót és elemzést tartalmazó tanulmányt, amely képet fest a hazai humánmenedzsment aktuális helyzetéről, más szervezetek emberierőforrás-tevékenységéről.


A kérdőív az Országos HR Benchmark Felmérés honlapján tölthető ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik