Gazdaság

Újabb kiskapu zárul: be kell jelenteni a külföldi bankszámlákat

Az adótörvény-tervezet szerint jövőre minden gazdasági társaságnak be kell a NAV-hoz jelentenie a külföldi pénzintézetnél vezetett valamennyi számlája számát, illetve a számlát vezető külföldi pénzintézet nevét és a számlanyitás, -megszüntetés napját is.

Úgy tudni, korábban az adóhatósági inkasszózás ellen jó kibúvó volt a külföldi bankszámla. A társaságok részéről logikus lépés volt, hogy amíg inkasszó alatt álltak, addig a külföldi számlára utaltattak. Egyébként a külföldi bankoknak is van jelentési kötelezettségük, de tőlük az információ elég lassan érkezik be a NAV-hoz. Ezért is lehet, hogy a törvényjavaslat így próbálja a kiskaput bezárni.

Ráadásul azt is rögzítik, hogy pénzbüntetést kaphat az a cég, amelyik nem tesz eleget a bejelentési kötelezettségnek. Akik késve, hiányosan vagy egyáltalán nem jelentik a külföldi bankszámlát, azokat az adóhatóság 600 ezer forint mulasztási bírsággal sújthatja.

A bejelentési kötelezettség csak azokra a külföldi társasági számlákra fog vonatkozni, amelyek 2018 január elsején élnek, és legkésőbb az év első hónapjának végéig lehet majd a NAV-nak beküldeni az adatokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik