Gazdaság
Hungary's Prime Minister Viktor Orban (L) gestures as Bulgaria's Prime Minister Boyko Borisov (R) looks on as they tour the area where a fence was erected on the Bulgaria-Turkey border near the town of Lesovo, on September 14, 2016.  / AFP PHOTO / NIKOLAY DOYCHINOV

Financial Times: Orbán Viktor csodát tett

24.hu
24.hu

2016. 09. 22. 14:33

A Financial Times brit gazdasági napilap a magyar kormány gazdasági sikereiről, az El País című spanyol napilap pedig a közép-európai vezetők uniós "hatalomátvételéről" közölt kommentárt csütörtökön.
Korábban a témában:

Lehet, hogy bosszantó egyeseknek, de Orbán Viktor miniszterelnök jobboldali programja csodát tett a magyar eszközárakkal. A magyar gazdaság szépen működik

– állapította meg a Financial Times, Magyarország gazdasági eredményeit ismertetve.

Mint írták, az Orbán-kormány alkalmazott néhány unortodox módszert – köztük a nyugdíjrendszer állami kézbe vételét, a bankok bátorítását az államkötvények vásárlására, továbbá a bankadó csökkentését -, amelyek eredményeképpen a magyar gazdaság alacsony, egyszámjegyű növekedést ért el az elmúlt 12 negyedévben, miközben az infláció folyamatosan esett. A reálbérek nőttek, a munkanélküliség alig négy év alatt felére, 6 százalék alá esett, fellendítve a lakossági fogyasztást.

A liberálisok számára sajnálatos, hogy a befektetők nézőpontja a populista politika kapcsán az, hogy néha működik – zárta értékelését a brit üzleti lap.

Az EU menekültpolitikájában a pozsonyi csúcstalálkozón sikerrel hajtott végre egy szuverenista és identitás alapú fordulatot a magyar, a szlovák és a lengyel miniszterelnök, szemben az Európai Unió működésképtelen francia-német tengelyével – írta “Ellenforradalom” című véleménycikkében José Ignacio Torreblanca, az El País kommentátora.

A szerző szerint – aki Orbán Viktort az illiberális demokrácia ideológiai bajnokának, Robert Ficót a nem keresztény bevándorlók és menekültek hírneves “kalapácsának”, Beata Szydlót pedig a sovinizmus csúcsának nevezi – “közép-, és kelet-európai vezetők” egy csoportja titokban elkezdett az Európai Unió vezetőjeként működni.

A hagyományosan az EU irányító hatalmai közé tartozó országok eközben veszítettek erejükből, és akadémikus vitákkal vannak elfoglalva, egyebek mellett például a kétsebességű unió létrehozásának és a bankunió megvalósításának szükségességéről.

Ezért a hatalom máshova összpontosul – teszi hozzá José Ignacio Torreblanca.

Mint írja, engedve ennek a nyomásnak a szintén lengyel Donald Tusk vezette Európai Tanács és a csendes cinkosként működő többi tagállam hagyja, hogy az Európai Bizottság és az Európai Parlament visszavonja azt a kötelező érvényű rendszert, amely lehetővé tette volna, hogy “az uniós menekültpolitikában felismerjük saját értékeinket”.

(MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2012. június 14.
Zaid Naffa, Jordánia magyarországi tiszteletbeli konzulja (j) mond beszédet a Buddha-Bar Hotel Klotild Palace megnyitó ünnepségén. Mellette Orbán Viktor miniszterelnök (k) és Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter áll. Budapest új luxusszállodáját az Erzsébet híd pesti hídfőjénél lévő Klotild Palotában jordán üzletemberek cége, a Mellow Mood Group alakította ki.
MTI Fotó: Kollányi Péter
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.