befektetés-üzlet (befektetés, üzlet, )
Gazdaság

Nagyot zuhant az üzleti bizalom Magyarországon

24.hu
24.hu

2016. 04. 06. 09:22

A makrogazdasági helyzet javul, de saját vállalkozásukat féltik a cégvezetők.

Az IBS Nemzetközi Üzleti Főiskola és a Policy Agenda közös kutatásában készített KKV Konjunktúra Index értéke váratlanul jelentős mértékben csökkent. Az előző negyedéves 49,3 pontról 45,4 pontra mérséklődött, ami a 2013. III. negyedévi hangulatnak felel meg.

Az adatok továbbra is azt mutatják, hogy hiába van gazdasági növekedés, ez az érzet nem általános a kis- és középvállalkozások vezetőinek körében.

A makrogazdasági helyzet javul, de saját vállalkozásukat féltik a cégvezetők, írták.

A válaszadók 11%-a kifejezetten jelentős romlásra számít. Ez utóbbi magas értéknek számít, és egyúttal azt is mutatja, hogy egyre inkább szétszakad a kkv szektor.

Munkaerőpiac, közmunka

A KSH adatai szerint az elmúlt egy évben a versenyszférában is nőtt a foglalkoztatottak száma. Ennek kapcsán számoltak be a cégvezetők arról, hogyan is érzékelik ezt a folyamatot.

A válaszadók 25%-a szerint inkább csökkent a foglalkoztatottak létszáma abban az ágazatban, ahol a cége tevékenykedik.

Megkérdeztük a cégvezetők véleményét arról is, hogy a közmunkarendszer van-e hatással a saját ágazatuk működésére. Most 20%-uk jelzi azt, hogy nehezebben találnak emiatt munkaerőt, míg 4%-uk szerint az olcsóbb közmunkabérek miatt piacot veszítenek a cégek.

A cégvezetők 76%-a nem tapasztalt problémát ennek kapcsán, de van két ágazat (építőipar, valamint a szállítás, raktározás), ahol a cégvezetők 40%-a mondta azt, hogy nekik problémát jelent a jelenlegi közmunkarendszer.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US President Donald Trump (C) makes his way to board Air Force One in Riyadh as he head with the First Lady to Israel on May 22, 2017. / AFP PHOTO / MANDEL NGAN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.