Gazdaság

Quaestor-ügy: az ügyészség nem teljesíti a törvényszék kérését

Szerintük a kérés lényege, hogy egyenként hivatkozzanak a több mint hatmillió fájlból álló elektronikus bizonyítékra.

Pénteken a vádirat hiányosságainak pótlására hívta fel a Fővárosi Törvényszék a Fővárosi Főügyészséget a Quaestor-ügyben, vasárnap azonban Ibolya Tibor fővárosi főügyész azt közölte: nem áll módjukban teljesíteni a kérést. Szerinte a hiánypótlást sem a büntetőeljárási törvény, sem a bírósági gyakorlat alapján nem lehet végrehajtani, és hangsúlyozta, hogy a vádirat öt oldalon keresztül, cselekményenként sorolja fel a bizonyítási eszközöket.

Póta Péter, a Fővárosi Törvényszék szóvivője azt mondta: a vád törvényességével kapcsolatban nem merült fel aggály, csupán hiányos a vád.

A fővárosi főügyész szerint a bíróság valójában azt kérte számon az ügyészségtől, hogy a vádiratban nem jelölték meg, hogy a több mint hatmillió fájl elektronikus bizonyíték tekintetében az adatok pontosan mely tény bizonyítására szolgálnak. Ugyanakkor Ibolya arra hivatkozott, hogy a vonatkozó törvényi rendelkezések szerint a vádiratnak kizárólag a bizonyítási eszközök megjelölését kell tartalmazia, valamint azt, hogy azok mely cselekmény vagy részcselekmény bizonyítására szolgálnak.

A főügyész kiemelte, hogy a 132 ezer oldal terjedelmű nyomozati irat, valamint a több mint 1500 oldal vádirat esetén a hatalmas mennyiségű adatra való egyenkénti hivatkozás a vádirat tartalmi egyensúlyának felborulását is eredményezné, a vádirat a jelenlegi terjedelem sokszorosára duzzadna, ami a gyakorlatban sem segítené elő a bizonyítási eljárás lefolytatását.

A vádirat egyébként 5 vádpontban 5458 rendbeli csalást és sikkasztást ró a vádlottak terhére, Tarsoly Csabára 753 rendbelit. Az elkövetési érték mintegy 77 milliárd forint, a sértettek száma csaknem 32 ezer. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik