Gazdaság

A Balettintézet új tulaja: Dzsasszim bin Hamad bin Dzsasszim bin Dzsaber El Táni

balettintézet (balettintézet)
balettintézet (balettintézet)
Katari tulajdonba került az Andrássy úti palota, a magyar kormány is örül a befektetőknek.

Még május végén derült ki, hogy a Balettintézet, azaz a Drechsler-palota portugál tulajai eladták az épületet egy arab befektetőcsoportnak. A Válasz.hu megtudta, hogy egészen pontosan katari tulajdonba került a leromlott állapotú épület az Andrássy úton.

A lap azt írja, a luxembourgi bejegyzésű Ballett Properties S. A. a vevő, ami mögött Dzsasszim bin Hamad bin Dzsasszim bin Dzsaber El Táni sejk, a katari uralkodócsalád 32 éves tagja áll. Ő a Katari Iszlám Bank elnöke, illetve többek között a Credit Suisse Group AG igazgatósági tagja.

A Balettintézet rendbetételére létrehozott magyar projektcégben, a QPR Propeerties Kft.-ben egy dohai ügyvéd, Fádi Bahosz és egy egyiptomi szállodai üzletember, Zaki Nasszer Zaki El Guiziri is ügyvezetői pozíciót szerezhet.

A lap úgy tudja, a katari befektető a dohai magyar nagykövet, Elter István jelenlétében írták alá az adásvétel papírjai. A lap megjegyzi, ezek szerint a magyar kormány támogatja az arab befektetőket, pedig tavaly áprilisban még azt mondta Orbán Viktor Tarlós Istvánnak, hogy nem elképzelhetetlen, hogy az állam szerezze vissza a palotát.

A Válasz.hu végül összeszedte, hol vannak Budapesten arab érdekeltségű szállodák. A Gresham pl. az ománi államé, jordán kézben van a Buddha-Bar Hotel és a Párizsi Udvar, az emírségekbelieké a Le Meridien.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik