Gazdaság

Bezuhant a csirke ára: a baromfi az új sertéshús

A baromfi ára jelentősen csökkent a sertésáfa-csökkentés miatt – írtuk csütörtökön. A csökkenésben az játszott közre, hogy az emberek elkezdték az olcsóbb sertéshúst venni a csirke helyett, amit csak az árak csökkentésével tudtak kompenzálni a baromfitartók.

A beszűkült kereslet mellett azonban az is befolyásolta a csirke árcsökkenését, hogy a korábbi sertésáfa-csalók átálltak az áfacsalt baromfira.Jön az áfacsalt baromfi

Annyira leestek az élőbaromfi árak, hogy a cégünk decemberben felfüggesztette a brojlercsirke-hízlalást

– mondta a 24.hu-nak Kollár Csaba, a baromfiágazatban meghatározó Mizsetáp Kft. tulajdonosa. Az agrárvállalkozó szerint azért estek az árak, mert a sertésáfa-csökkenés miatt a fogyasztók nagyon gyorsan áttértek a sertéshúsra, illetve, akik eddig áfacsalt sertésben utaztak, a meglévő mellé most felvették a palettára az áfacsalt baromfit is.

Azaz sokkal több olcsó, import baromfihús keresi a helyét a belpiacon, a kereslet drasztikus csökkenése mellett.

A Mizsetápnak van olyan csirkevágóhíd partnere, amely abbahagyta a hazai termelőktől vásárolt csirkefeldolgozást, és inkább áfacsalós importból darabol, dolgoz fel csirkét, majd értékesít konyháknak, boltoknak

– mondta a 24.hu-nak Kollár Csaba.

Mit lehet tenni?

A baromfihús-piac gyors átrendeződését, illetve azt, hogy az áfacsalók áttértek a sertésről a baromfira, más termelők is megerősítették lapunknak. Ahogy egyikük fogalmazott, a

zsiványok ugyanúgy szlovák, lengyel bejegyzésű cégeiken keresztül utaztatják az árut, és ugyanúgy nem fizetik be itthon az áfát, mint korábban

A láncolatban a hazai csirkefeldolgozók már a legális állomást jelentik, a trükközés egy-két láncolattal korábban történik. Erről az adóhatóság és a kormány is tud, állítják a termelők.

Az áfacsalt baromfit ugyanúgy ki lehetne szűrni a piacról, mint az áfacsalt sertést

– mondta a 24.hu-nak id. Bárány László, a baromfiágazatban piacvezető Mastergoods Kft. ügyvezetője. Ehhez mindössze három egyszerű, adminisztratív intézkedés kellene, amit már évek óta javasolnak a kormánynak. Ezek a következők:

  • Csak olyan cég kereskedhessen csirkével, amelynek bejelentett telephelye van, ahol lehet ellenőrizni a tevékenységüket.
  • Élelmiszert csak számlával lehessen kísérni, és nem szállítólevéllel.
  • Akit egyszer rajtakaptak az áfacsaláson, nem alapíthatna új céget más néven.

Sertéspiac

A sertéságazat legnagyobb szereplője ma a Csányi-birodalom. Ők a legnagyobb kárvallottjai vagy haszonélvezői minden olyan kormányzati intézkedésnek, amely ezt a szektort érinti. Egyfelől kiemelten üdvözlendő, hogy a sertésszektor jelentősen fehéredik, ugyanakkor elvárt, hogy ez ne más szektorok kárára történjen, mondta Kollár. Szerinte a kormány ennyi erővel az étkezési tojás vagy a halhús áfáját is csökkenthette volna, és akkor bizonyosan nem terhelte volna túl a büdzsét. „Viszont így nem gerjesztett volna ágazati feszültségeket, gazdasági károkat, miközben kiválóbb minőségű hazai fehérjét fogyaszthatott volna a hazai lakosság” – mondta.

Fotó: MTI/Balázs Attila
Fotó: MTI/Balázs Attila

Európában is túltermelés van

Bárány László hangsúlyozta: egész Európában túltermelés van csirkéből, ez is oka a hazai termelők bevételcsökkenésének, amellett, hogy a magyar piacot az olcsó, áfacsalt baromfi is torzítja. A Master Good januári árbevételét is érzékenyen érintette a baromfi árcsökkenés, bár ezt jelentősen ellensúlyozta, hogy a cég 70 százalékban külföldre szállít.

A helyettesítő hústermékeknél is ugyanolyan áfakulcsot kellene alkalmazni, feltéve, ha nem szeretné a kormány a sertésszektort a baromfi rovására előnyben részesíteni

– mondta Kollár.

Véleménye szerint a jelenlegi helyzet egy mesterségesen torzított piaci viszony, amely bizonyosan sok uniós szabályt is sért.

Mégis emelkedni fog a sertés ára?

Bárány ugyanakkor úgy vélte, a kormányzat nélkül is konszolidálódni fog a helyzet. Bár jelenleg a Mastergoods kevesebbért értékesíti a feldolgozott pecsenyecombot, mint amennyiért megveszik az élőcsirkét, szerinte a piac hamarosan megoldja ezt is.

Úgy vélem, a sertéshús ára fel fog menni Európában 6-10 hónapon belül, és ez hatással lesz a hazai baromfiárakra is. Addig viszont rengeteg veszteség fogja érni mind a feldolgozó szektort, mind az élőállat termelőket is

A kisebbek azért tönkremehetnek

Abban a megkérdezettek egyetértettek, hogy két út áll a baromfiágazat előtt. Vagy újra lesz kellő fogyasztói kereslet a baromfihúsra, azaz például enyhül az olcsóbbá vált, és a „frissen agyonreklámozott sertéshús slágere”, vagy jobban kiegyenlítődik az áfa-különbség a húsfélék között, de leginkább „mindkettő kellene és azonnal”, fogalmazott Kollár.

A kisebbek mehetnek tönkre

A baromfi-árcsökkenés két hónap alatt főként azokat a kisebb, hazai termelőket sodorta veszélybe, akik naposcsibét vásárolnak, majd felnevelés után vágóhidaknak értékesítenek. Ha a helyzet néhány hónapon belül nem változik, ezek a vállalkozások könnyen tönkre is mehetnek, hiszen önköltségi ár alatt kénytelenek értékesíteni. „Tavaly januárban 260 forint volt a csirke nettó felvásárlási ára kilónként. Ez ma 235 forint. A kilónként 25 forint veszteség miatt fél év múlva akár tönkre is mehetünk” – mondta a 24.hu-nak Sulymosi Sándor, az évi 250 ezer csirkét előállító, kisebb szereplőnek számító, Kun-Agro-Farm Kft. ügyvezetője, aki szerint az egymást helyettesítő termékeknél is azonos áfakulcs kellene, azaz csökkenteni kellene a csirkeáfát is. Erre azonban „rövidtávon nem lát esélyt, hiszen évközben nem fog áfát csökkenteni a kormány”, mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik