Gazdaság

Spóroljon egészségesen: tököt tökkel

Addig lépjen, amíg még friss!

Ugyan szeptember végén már napról napra érezhetően egyre rövidebbek a nappalok, és már napközben sem izzadunk egy meleg, kötött pulóverben, jópár zöldség mégis beéri azzal ami van, és szépen teszi a dolgát. Érik.

Ezt már olvasta? Még aktuális!

Így tesznek a tökök is.

A tök kiváló őszi-téli vitaminforrás, tele van C- és A-vitaminnal, ásványi sókkal, a narancssárga típusok pedig karotinban is gazdagok. Hazánkban számtalan tök fajta fellelhető, a legnépszerűbb hosszúkás, fehér spárgatök, a foltos görögdinnyére emlékeztető mintájú, méretes laskatök, a fodros szélű, szép patisszon és a lámpásnak is alkalmas, narancssárga sütőtök.

Most jó

A piacon járva érdemes ma tököt vásárolni. Ára durván 200 és 400 forint között mozog, de például a Bosnyák téri csarnokból kilóját már 150 forintért is elhozhatjuk. Nem a kemény, hanem a még benyomható héjú tököket keressük: a zsenge tököt megpucolni is könnyebb és nem fás a belseje.


Fotó: MTI / Kovács Tamás

Az hagyján, hogy most ősz van, de hamarosan tél is lesz, így az ínséges hónapokra készülve, most érdemes tartósítani a friss terményeket.

A tököt eltehetjük ecetben. Ehhez a gyalult tököt enyhén besózzuk, majd amikor levet ereszt, kis vízzel lecsurgatjuk. Közben ecetes vizet (literenként két evőkanál ecettel) forralunk és hagyjuk kihűlni. A tököt konyharuhán megszárítgatjuk, majd a befőttes üveget háromnegyedéig töltjük vele. Erre jöhet a kihűlt ecetes víz. Jól lekötjük és 10 percig gőzüljük. Mehet a kamrába, később nagyon finom főzelék lehet belőle kaporral, esetleg paprikával. A tök efféle tartósításának előnye, hogy  az ecet nem engedi a tököt nagyon megpuhulni, így később nem fő úgy szét. Ráadásul jobb, mintha lefagyasztanánk, mivel akkor felengedésnél rengeteg levet ereszt a zöldség, utána pedig két perc gyanús masszává fő.

Nekünk bejön a tartósítás!

A fűszer is jól áll a töknek, nekünk ez a variáció a személyes kedvencünk. A tök belét, magját kikotorjuk és a húsát kétujjnyi darabokra vágjuk. Besózzuk, majd egy napig állni hagyjuk, a levét leöntjük, de megtartjukle. Az üvegekbe a tök közé egy-egy szelet tormát rakunk, majd finom, fűszeres lével öntjük nyakon: a tök levéhez adunk 1 liter vizet 1 dl ecet, két fej hagyma, bors és babérlevél. Hűvös helyre tesszük, és ha akarunk, egy hét múlva még egy kis mustármagot is tehetünk bele. Utána erősen lekötjük és hűvös helyre eltesszük.

Végül nézzük a klasszikus megoldást. A kibelezett tököt legyaluljuk, rövid ideig szikkadni hagyjuk. Kaporral együtt üvegbe tesszük, felforralt majd kihűlt sós vizet öntünk rá, lekötjük és 10 percig gőzöljük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik