Gazdaság

Stressz és fájdalom ellen

Ha valami megfájdul, megsérül, ösztönösen is odakapunk, dörzsölni, nyomkodni, masszírozni kezdjük az érintett területet. Bizony, ez az automatikus mozdulat is masszázs, ha kezdetleges is.

A masszázs már önmagában is fájdalomcsökkentő hatású: a masszőr kezének érintése olyan helyzetbe hozza a szövetek érzékelő idegvégződéseit, amely egy időre meggátolja a krónikus fájdalom okozta ingerek eljutását az agyba. Lazító hatásánál fogva a mozgásszervi fájdalmak tartós csökkentésére, esetleg megszüntetésére is képes. Ráadásul az érintés hatására a szervezet endorfint választ ki, amely a szervezet természetes érzéstelenítője.

Masszázstechnikák


Váltakozó nyomás: két kézzel végzett nyomó mozdulatok, mindig a végtagok felől a szív irányába haladnak
Simítás: lapos tenyérrel, nagyobb testfelületen végzett simító mozdulatok
Gyúrás: erőteljes fogások, gyúró mozdulatok a mélyebben fekvő izmok fellazítására
Dörzsölés: eltávolítja a bőrről az elhalt hámsejteket, és átmozgatja a bőrt
Ütögetés: a kéz élével vagy tenyérrel végzett paskoló, kopogtató mozdulatok
Vibráció: az érintett testrészt finom rezgésbe hozó mozdulatok

A gyúró és simogató mozdulatok következtében a bőrben vérbőség keletkezik, emelkedik a test hőmérséklete, javul a nyirokkeringés, mindez pedig segíti a méregtelenítést. A masszírozás ellazítja az izmokat, fokozza rugalmasságukat és teljesítőképességüket, regenerálja a sportolás során megfáradt izomszöveteket, segíti az izomlázat okozó, felszaporodott tejsav kiürülését.

Az izmok akaratlan feszülésének feloldása az idegrendszert is megnyugtatja, ellensúlyozza a test stresszre adott válaszreakcióit. A nappali idegeskedés gyakorta még nyugodt álmunkat is megzavarja, de az izomfeszültségek oldása hozzásegíthet az éjszakai pihenéshez.

Az ellazulás, a masszírozáshoz esetleg használt illóolajok aromája, az emberi érintés mind-mind megnyugtat, kisimítja megfáradt idegeinket. Azaz a masszázs a stressznek nemcsak a testi, hanem a lelki tüneteivel is felveszi a harcot.

Svédtől mézig

A masszázs ma már szinte minden uszoda, edzőterem, szépségszalon, wellness-szálloda vagy -centrum kínálatában szerepel. A kínálat bőséges, több mint kétszázféle masszírozó kezelés körül választhatunk – csak azt kell tudnunk, melyik egzotikus elnevezés mit takar.

A leggyakoribb masszázsfajta a klasszikusnak tekinthető svédmasszázs: kiválóan alkalmas az izmok sportolás utáni lazítására, a test és a lélek felfrissítésére. A masszőr olajjal, simító, dörzsölő, gyúró, paskoló és rezegtető mozdulatokkal gyúrja át az izmokat.

A hölgyek kedvence a fogyasztó és a narancsbőrt eltüntető cellulitmasszázs, amelyet általában zsírégető krém alkalmazásával is kombinálnak. Ennek a masszázsnak a nyirok- és a vérkeringés serkentése a fő célja, különös figyelemmel a test problémás részeire, például a csípő és a comb tájékára. A narancsbőr a mikrokeringés javításának, illetve a masszírozás méregtelenítő hatásának köszönhetően simul vagy tűnik el teljesen.

Nemcsak frissít, hanem egyes egészségügyi problémák megszüntetésére is alkalmas lehet a talpmasszázs, azaz a reflexológia. A keleti gyógyászat úgy tartja, hogy a talpon minden szervünk lenyomata, úgynevezett reflexpontja megtalálható. Ezek céltudatos masszírozásával a ponthoz tartozó szerv állapotán is javítani lehet.

Fokozza a teljesítményt, és javítja a közérzetet a mézes masszázs, amelynek „segédanyaga”, a méz szabályozza és helyreállítja a test energiaáramlását. Ezt az eljárást reumatikus panaszok, ízületi bántalmak, vérnyomásproblémák, gerincpanaszok, potenciazavarok és depresszió kezelésére is szokták ajánlani.

Egzotikum keletről

Mikor nem ajánlatos masszírozni?

Lázas, gyulladásos betegségek
Ízületi gyulladások
Csont-, izom- és ínszalagsérülések, rándulások
Bőrfertőzés, bőrgyulladás
Mélyvénás trombózis, illetve visszérbetegség
Fokozott vérzékenységet okozó betegségek
A menstruáció első két napja
Pacemaker beültetése után
Pszichiátriai kórképek
Daganatos betegségek
TBC

A thai masszázs elnevezést hallva semmi pikánsra nem kell gondolni: ehhez a masszázshoz a többiekkel ellentétben még levetkőzni sem kell, a páciens kényelmes, laza ruházatban marad. A masszázs lényege, hogy a szakember az évezredes thai technikák alapján különböző, első látásra furának tűnő testhelyzetekbe rendezi a páciens testét, nyújtja, lazítja az izmokat és az ízületeket.

A japán eredetű shiatsu-masszázs során a masszőr az akupresszúrához hasonlóan, ujjaival nyomogatja a test különféle reflexpontjait, ezzel feloldja a betegségeket, a rossz közérzetet okozó energiablokkokat. Az erősebb nyomásokhoz időnként a tenyerét, a könyökét, a térdét is használja.

A meleg köves masszázs alkalmazásakor körülbelül 50 Celsius-fokos, sima, kerekre csiszolt köveket helyeznek el a test különböző energiapontjain, és néhány jéghidegre hűtött márványkővel fokozzák a hatást. A hideg-meleg ingerre építő masszázs izomlazító hatását különféle fogásokkal javítják. Tovább fokozza a lelki jótéteményeket a testet borító illatos olajok aromája és a lágy zene.

A tradicionális polinéz ma-uri masszázsnál a masszőr alkarjával, tenyerével kezeli a vendéget, miközben hagyományos tánclépésekkel körbetáncolja. Ez a masszázsfajta segít a testi és lelki megtisztulásban, a nyugalom helyreállításában.

A hagyományos indiai orvoslás, az ajurvéda masszázstechnikája a test és lélek egyensúlyának megteremtésére hivatott. A kezelés során először a homlok közepére, az úgynevezett „harmadik szemre” öntenek egy kevés felmelegített szezámolajat, majd a test többi részét is végigmasszírozzák ezzel az olajjal.

A watsu igazi különlegesség: a reflexzónák masszírozása közben a páciens egy speciális medencében, vízben lebeg. A tökéletes nyugalom érzésének kialakulását a kezelés közben szóló lágy zene is segíti.

Öblös fémtálak segítségével végzik a tibeti hangmasszázst: a tálakat a terapeuta a páciens testének különböző pontjaira helyezi, és egy kis ütővel megütögeti. Az így keletkező rezgések hivatottak helyreállítani a test energiaegyensúlyát.

Valami egyszerűbb

Elsősorban az irodában dolgozó, mindig elfoglalt emberek egészségének megőrzését szolgálja az úgynevezett mobilmasszázs, más néven irodai székmasszázs. Először Amerikában, a Szilícium-völgyben vált népszerűvé, jó húsz éve.
A szakképzett masszőr egy kávészünetnyi idő alatt, az irodában teszi rendbe a számítógép mellett töltött órák során elgémberedett derék-, hát-, nyak- és karizmokat. A páciens a szokásos, irodai öltözetben marad, csak egy speciális masszázsszéken kell helyet foglalnia, amely tehermentesíti a vállat és a hátat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik