Gazdaság

Tíz ötlet ipari kémek ellen

Mire lehet kíváncsi egy ipari kém?

Marketing- és újtermék-tervek
Szoftverforráskódok
Vállalati stratégiák
Gyártási leírások, tervek
Megcélzott piacok, ügyfélprofilok
Tervezett gyárfejlesztések és gyárbezárások
Újtermék-bevezetések, kutatások és költségek
Innovációs irányvonalak
Szerződési kondíciók: feltételek, árképzés
Ügyfél- és beszállítói információk
Vállalatfelvásárlási és egyesülési tervek
Pénzügyek, K+F-költségkeretek
Marketing-, hirdetési és csomagolási kiadások
Árlisták, árazási problémák és stratégiák
Szervezeti felépítés, személyzeti adatok
Munkatársak fizetése, egyéb munkavállalói feltételek

Az ipari kémek többnyire magasan kvalifikált, technológiailag jól képzett szakemberek. Céljaik elérése érdekében megtévesztő módon lépnek fel. Sok esetben a kémkedés (vagy próbálkozás) ténye sem derül ki egyértelműen, csak amikor már a piac minden szereplője számára látható változások történtek, és régen bekövetkezett a kár, akkor válhat gyanússá a korábbi „véletlenek” sorozata.
A megelőzés mindig sokkal olcsóbb, mint a kárelhárítás. Az ipari kémkedés ellen védekezni rendkívül nehéz feladat. Mire érdemes odafigyelni a hatékony védekezés kialakítása érdekében?

Járjon nyitott szemmel!

A ki-be lépő személyek naplózása, a mágneses beléptető kártyák, elektronikus védelmi zónák, biztonsági kamerák rendszere hamis biztonságérzetet adhat: nem mindig tudja ugyanis megakadályozni az információk illetéktelen eltulajdonítását. Nézzen szét egy pillanatra saját cége irodáiban: milyen fontos dokumentumok vannak ön körül most könnyen elérhető helyen? És a fénymásoló mellett? És a szemétkosárban? Soha ne hagyja elöl fontos iratait! Ne hagyja látogatóit egyedül kóborolni a cég épületében, adjon melléjük kísérőt!

Védekezzen a lehallgatás ellen!

Külföldön nagyobb vállalatoknál bevett szokás, hogy időnként, teljesen rendszertelenül ellenőrzik a fontos üzleti megbeszélésekre használt helyeket: nem rejtett-e el ott valaki poloskát. Az elkövető lebuktatása nehéz, de nem megoldhatatlan feladat. Lehallgatókészülék elhelyezése a magyar törvények szerint illegális cselekedet, ha ilyet tapasztal, az a legjobb, ha nem dönt önállóan, kérje minden esetben biztonsági szakértő segítségét!

Védje hozzáférési kódjait és jelszavait!

A dokumentumok zöme ma már elektronikus formában is rendelkezésre áll. Ön tudja, hogy a belső számítógépes hálózatot védeni kell a külső behatolással szemben. De azzal is tisztában van, hogy a munkatársak hogyan használják laptopjaikat a munkahelyen kívül? És mi történik, ha egy-egy kulcspozícióban lévő munkatárs laptopját ellopják? Hogyan zajlik, mennyi időt vesz igénybe az így illetéktelenül megszerzett hozzáférési kódok, jelszavak megváltoztatása? Mire lehet elegendő az eltűnés és a letiltás között a kém rendelkezésére álló idő?

Tartson biztonsági vizsgálatot!

A kémszoftverek egy adott gépen mindenféle forgalmat képesek lehallgatni. Egy rövid időre őrizetlenül hagyott laptopon telepített kémszoftver folyamatos információkkal szolgálhat tulajdonosa elektronikus tevékenységéről. Stratégiai dokumentációk, fejlesztési adatok, programokban vagy a belső hálózaton tárolt információk akár hónapokon át szivároghatnak egyetlen munkaállomás lehallgatásával! Egy informatikai egység elleni támadás felismerése magas szakértelmet igényel. Végeztessen véletlenszerűen informatikai biztonsági felülvizsgálatot cégénél!

Vizsgálja más szempontok szerint!

Egybehangzó kutatási adatok alapján a vállalati csalások döntő hányada belső munkatársak visszaéléseihez köthető. Az internetes támadásoktól eltekintve, ahhoz, hogy egy ipari kém igazán hatékony lehessen, belső információkra is szüksége van. Egymástól elszigetelt véletlenszerű események egyidejű bekövetkezése lehet ugyan a véletlen műve, a gyakorlat mégis azt mutatja, hogy érdemes összefüggéseket keresni közöttük.

Készítse fel munkatársait!

Váratlan veszély ellen védekezni mindig nehéz. A munkatársak tudatos felkészítése a lélektani megtévesztéssel (social engeneering) szemben nagyban hozzájárulhat az információszivárgás megakadályozásához. Van érvényben az ön cégénél hatékony információkezelési szabályozás? És tesztelte már független szakértővel, hogy a gyakorlatban mennyi és hogyan valósul meg belőle?

Naplózzon mindent!

Egy elektronikus dokumentum lemásolása többnyire nem tart soká. Az informatikai rendszerben folyó tevékenységek részletes naplózása és a naplózott adatok biztonsági elemzése segíthet kiszűrni azt, ami nem kívánatos. Ha például a központi meghajtón több munkatárs is hozzáférhet a vállalatot érintő dokumentációkhoz, a naplózásból egyértelműen látható, hogy ki, mikor, milyen dokumentumot nyitott meg.

Használjon titkosítási eljárásokat!

Vállalata bankszámlájához sem férhet hozzá az összes munkatárs, fontos elektronikus dokumentumait is védje titkosítási eljárással! Egy ellopott laptopon tárolt adatok megfelelő titkosítás alkalmazása mellett teljesen értékelhetetlenek lesznek illetéktelen kezekben. Tavalyi példa, hogy egy játékfejlesztő céghez törtek be, és vitték el egyik legújabb fejlesztésének forráskódjait a számítógéppel együtt. Mivel azonban a rendszer különlegesen erős titkosítással volt ellátva, végül nem bírtak vele.

Ellenőrizze munkatársait!

A versenytárs cégek közötti munkaerő-áramlás természetes jelenség. De érdemes előre gondolni arra, hogy aki elmegy a cégtől, milyen információk birtokában lehet. „Bevált gyakorlat” például, hogy egy ügyfélkapcsolatért felelős vezető (key account manager) a hozzá tartozó meglévő ügyfélkört is „viszi magával” a konkurenciához. Amennyiben ez a vállalat belső dokumentumainak, ügyféladatbázisainak lemásolásával is jár, az ipari kémkedés. Az ügyfelekkel való megosztott kapcsolatépítés, a céghez és nem személyekhez kötődés segíthet elkerülni az ilyen helyzet kialakulását.

Ellenőrizze új üzleti partnereit!

Magyarország nyitott gazdasággá vált. Ez a megnyíló új üzletfejlesztési lehetőségek mellett gazdasági kockázatokat is jelent. Az idetelepülő multinacionális cégek, kutatási-fejlesztési, outsourcing és egyéb logisztikai központok is eddig nem látott mértékben növelhetik mások érdeklődését. A hazai cégek a fejlett ipari kémkedés növekedésére számíthatnak. Új üzleti kapcsolat kialakításakor hiteles módon ellenőriztesse üzleti partnere hátterét, referenciáit!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik