Élet-Stílus

Milliókat fizet a festői svájci falucska, hogy odaköltözzenek

Az elvándorlás ellen küzd a település.

Albinen egy kis svájci falu, 1300 m tengerszint-feletti magassággal, pazar hegyi levegővel és kilátással a Rajna-völgyre, hat kilométerre egy ismert termálfürdőtől.

Ez a kis település most fizet azért, hogy valaki – bárki – odaköltözzön.

November 30-án dönt az önkormányzati testület egy új rendeletről, amely kimondaná, hogy minden, a faluba költöző felnőttnek 25 ezer, a gyermekek után 10-10 ezer svájci frankot fizetnének. Egy négytagú családnak tehát 70 ezer frank ütné a markát, ami testvérek közt is 18,7 millió forint. A semmiért.

Na jó, azért vannak feltételek: az odaköltözőknek vásárolniuk vagy építeniük kell egy minimum 200 ezer frank (több mint 50 millió forint) értékű házat, és tíz éven belül nem költözhetnek el a faluból. A településtől kapott pénzt azonban nem kell visszafizetniük (leszámítva persze azt az esetet, ha mégis 10 éven belül lelépnek).

Azért szánta el magát ilyen drasztikus lépésre az önkormányzat, mert a faluban már csak 240 lakos él, jelentős az elvándorlás, az elmúlt években három sokgyerekes család költözött el, ami a helyi iskola bezárását is maga után vonta.

A település vezetői szerint ez a lépés nem más, mint befektetés a jövőbe, és az odaköltöző családoktól – például a befizetett adók formájában – úgyis megtérül az összeg egy része.

 

(The Local; Kiemelt kép: Xenos/Wikimedia/CC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik