Közélet

Így állítaná meg a Momentum a megélhetési elvándorlást

A Momentum Magyarországa egy nyitott, tudásalapú piacgazdaság, amely lépést tart a világgal, és ahonnan nem kell külföldre költözni ahhoz, hogy sikeres és biztos jövőt építsünk a családunknak. Az állam kiszámítható és egyszerű szabályokkal, a korrupció visszaszorításával, rugalmas és korszerű szolgáltatásokkal motorja, és nem akadálya az egyéni boldogulásnak és a gazdasági sikereknek – részletezi honlapján a megélhetéssel kapcsolatos elképzeléseit a Momentum. terveiket pontokba szedték, eszerint

  1. Tudásalapú társadalom: növekvő képzettséggel a jobb fizetésért – A Momentum szerint az ország legfontosabb erőforrása a jól képzett és vállalkozókedvű munkaerő. A régióban kiemelkedő oktatással, stabil és a befektetéseket ösztönző üzleti környezettel elérnék, hogy Magyarországra minél több olyan tudásalapú munkahely települjön, amely világszínvonalú technológiát alkalmaz, így a béreknek is egyre nagyobb a vásárlóereje. A tartósan növekvő jövedelmek kulcsa – mind egyéni, mind nemzetgazdasági szinten – a növekvő tudás és képzettség – teszik hozzá.
  2. Igazságos adórendszer – Kiszámítható, könnyen átlátható és minimális adminisztrációval járó adórendszert hoznának létre, amely támogatja a munkahelyteremtést, viszont a legtöbbet keresőktől egyúttal több szolidaritást is vár. A Momentum által elképzelt Magyarországon az  adózási és üzleti környezet kiszámíthatóságát törvénybe foglalt feltételek biztosítják: új adók és szabályozások csak évente egyszer, egy csomagban vezethetők be, az érintettekkel való kötelező konzultáció és adaptációs időszak után.
  3. Több készpénzes támogatás – Megerősítenék a készpénzes támogatásokat, amelyek a munkaügyi központtal és a családsegítő szolgálattal való együttműködés fejében járnának. A roma közösségek esélyeire különös figyelmet fordítanának: képzéssel, ösztöndíj- és gyakornoki programokkal elérnék, hogy minél több roma munkatárs dolgozzon az oktatásban, egészségügyben, a szociális szolgáltatórendszerben, illetve a rendvédelemben.
  4. Korszerű szolgáltatások – A Momentum Magyarországán dolgozók képesek lesznek alkalmazkodni a változó munkaerő-piaci igényekhez. Ha valaki munkanélkülivé válik, minőségi szolgáltatásokkal támogatjuk az álláskeresésben – írják. Elképzeléseik szerint a szolgáltatások fejlesztésének egyik forrása a közmunkaprogram átalakítása lenne. A közmunkaprogram mentorálással és képzéssel kiegészítve, sokkal célzottabb formában épülne be az eszköztárba.
  5. Helyi közösségek megerősítése – A Momentum szerint kis számban ugyan, de ma is léteznek sikeres és innovatív gyakorlatok a szegénység elleni küzdelemre: a tartós munkanélküliség sújtotta térségekben indított mikrohitelezéstől a társadalmi vállalkozásként működő biogazdaságokon át a mentorálással összekötött felnőttképzési programokig. A Momentum Magyarországán a hasonló helyi kezdeményezésekre az állam rugalmas társadalompolitikai eszköztárának részeként tekintünk, és terjedésüket megfelelő finanszírozási háttérrel és tanácsadással ösztönözzük  – vázolja terveit a párt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik