Élet-Stílus

Gambiai sztármosogató lett a világ egyik legjobb éttermének társtulajdonosa

Ali Sonko jelenleg alighanem a világ leghíresebb mosogatója.

Vagy ha eddig nem is volt az, akkor ezután biztosan az lesz. A gambiai férfi ugyanis nemsokára a világ egyik legjobb étterme a koppenhágai Noma társtulajdonosaként fog tetszelegni, de természetesen továbbra is, mint elsőszámú mosogató.

A meglepő bejelentést a Noma jelenlegi tulajdonosa, René Redzepi tette, aki az étterem utolsó szombati munkanapja után tartott bulin beszélt a jövőről. A több mint 250 főt számláló vendégsereg előtt Redzepi elmondta, hogy a hely a következő időszakban teljesen meg fog újulni, emiatt egészen idén decemberig zárva fognak tartani.

A tervek szerint a Noma december 1-én fog újra kinyitni, ha az átalakítást végző Bjarke Ingels Group tartani tudja a szoros határidőket. Redzepi a félórás beszéde egy pontján elkezdett az étterem mosogatójáról Ali Sonkóról beszélni.

Ez egy fantasztikus projekt, de mit érne ez az egész a dolgozók nélkül?

A tulajdonos elmondta, hogy Sonko már több mint 13 éve szolgálja a Nomát és a férfi minden fontos pillanatban ott volt, aktívan részt vett abban a folyamatban, amelynek a végén a koppenhágai kikötőben álló étterem a világ egyik legjobbjává vált.

Ezért Redzepi úgy döntött, hogy a teljesen átalakuló Nomát már a gambiai mosogatóval, Ali Sonkóval együtt, társtulajdonosként fogják vezetni a jövőben.

A tulaj szerint az emberek, sőt, sokszor a szakmabeliek sem értékelik az olyan munkásokat, mint a 62 éves Ali, ezért szánta el magát a meglepő döntésre. A Noma mosogatója egyébként nem először kerül a figyelem középpontjában. 2010-ben, amikor a dán éttermet a világ legjobbjai közé választották, a séfek és a tulajdonosok az átadó ünnepségre elvitték magukkal a Sonkót is, aki együtt ünnepelt a színpadon a kollégáival.

Gambiai sztármosogató lett a világ egyik legjobb éttermének társtulajdonosa 1
René Redzepi egy Sonkó fotójával ellátott pólóban.

Később egy londoni eseményen is megjelent volna Sonko, azonban vízum hiányában nem engedték be az országba, így a Noma munkatársai az ő arcképével ellátott pólóban vettek részt az ünnepségen. Harmadjára akkor került a címlapokra a gambiai sztármosogató, amikor 2012-ben a kiemelkedő munkájáért vehetett át egy kitüntetést.

Tulajdonos lesz még az étterem vezetője, James Spreadbury is, aki szinte hiba nélkül vezette a Nomát az elmúlt 8 évben, de tulajdonrészt kap a szolgáltatásokért felelős igazgató, Lau Richter is.

Via

Ajánlott videó

Olvasói sztorik