Élet-Stílus

KözösHalmaz: Egyetlen ábrán, hogyan öli meg a magyarokat a szmog

KözösHalmaz: Egyetlen ábrán, hogyan öli meg a magyarokat a szmog

Az elmúlt napokban és hetekben több szmogriadót is elrendeltek az országban - most megmutatjuk, mennyire komoly a helyzet hazánkban az európai országokhoz képest.

A Levegő Munkacsoport blogján futottunk bele az Air Quality in Europe 2016-os jelentésébe. Ebben található egy táblázat (10.1), amiben országonként felsorolják a szálló porhoz (jelen esetben a legveszélyesebb, tüdőbe is bejutó PM2.5-höz) köthető haláleseteket. Ezeket lakosságarányosan, 100 ezer főre vetítve térképre tettük: minél pirosabb egy terület, annál több haláleset történik ott arányaiban.

Mi az a KözösHalmaz?

Ez a név egy új sorozatunkat takarja, amiben nagyobb mennyiségű statisztikai adatot teszünk fogyaszthatóvá az adatvizualizáció segítségével, így (talán) azok számára is érdekes lesz, akiket annyira nem foglalkoztatnak a számadatok.

A legjobb helyzet egyébként a skandináv országokban van, a legrosszabb pedig Bulgáriában, Szerbiában és harmadik dobogósként Magyarországon, ahol 2013-ban 12 980 ember halálához vezetett bizonyíthatóan a szálló por 2,5 mikrométernél kisebb átmérőjű változata.

Fontos: a Tableau program sajátosságai miatt az adatvizualizáció asztali számítógépen vagy laptopon nézve látszik (leginkább), ezért ha mobilról olvassátok a cikket, mentsétek el, és keressétek fel később az előbbi eszközökről.

Az egyes országokon azokat a számokat látjátok, hogy ott négy évvel ezelőtt 100 ezer emberből hány halt meg a PM2,5 miatt. A fűtési szegénységről és a miértekről itt írtunk korábban.

Fejléckép: Europress / Getty Images

Olvasói sztorik