Élet-Stílus

Videóra vette egy halász, ahogy egy fehér cápa támadt rá

A Vissza a jövőbe világában a Cápa 19-en rémüldöztek az emberek 2015-ben a mozikban, a valódi jelenben azonban már nem kell beülni egy moziba, hogy fehér cápák támadásán izguljunk. Elég a YouTube, ahol a héten tettek közzé egy ijesztő felvételt egy dél-afrikai szigonyos halász váratlan találkozásáról egy nagy fehér cápával.

A felvételt készítő Johan Potgieter a videóhoz mellékelt leírásban elmondta: barátaival már több hete készültek a majdnem végzetessé vált merülésre, a dél-afrikai Fokvároshoz közel található Arniston környéki vizekben, a jó időre várva. Végül augusztus 27-én tökéletes körülmények voltak, a szélcsendes időben a víz szokatlanul sima volt. Csak egy gond volt, hogy a víz meglehetősen zavaros volt, lecsökkentve a látótávolságot.


Potgieter társaival együtt végül szigonnyal a kézben lemerült, hogy megnézzék, megfelelőek-e a körülmények a búvárkodásra. Elmondása szerint 19 méter mélyen volt, a fenék közelében, amikor “a semmiből” váratlanul egy nagy fehér cápa jelent meg közvetlenül mellette. A férfi ekkor szigonyával gyorsan megszúrta a ragadozót, aminek feje már csak egy karnyújtásnyi távolságra volt a fejétől.

A cápa ennek hatására arrébb úszott, de szinte azonnal vissza is fordult, és Potgieter jellemzése szerint „agresszív viselkedést mutatva” egyenesen felé kezdett el úszni. „A cápa már egyértelműen támadási módban volt” – írta a búvár, aki ekkor minden erejét összeszedve újra belészúrt szigonyával. A cápa ekkor eltűnt a zavaros vízben, Potgieter pedig a lehető leggyorsabban a felszínre úszott, a biztonságot jelentő csónak felé – de még visszanézve látta, ahogy a cápa elúszik alatta.

A támadás után gyorsan kiemelték a vízből a még ott lévő két barátját, majd úgy döntöttek, mégsem fognak aznap ott halat fogni, és 13 kilométerrel távolabb kerestek egy másik helyet, ahol a nap további részében búvárkodtak. „Olyan nap volt, amire mindig emlékezni fogok” – jelentette ki Potgieter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik