Élet-Stílus

A világbajnokság főszereplője: Jabulani

Közel négy évig fejlesztették a vb hivatalos labdáját, a Jabulanit.

A vb hivatalos labdája a Jabulani, azaz az ünneplés nevet kapta. A tervezők – szokás szerint – a házigazda kultúrájából vették az ihletet a minta kialakításánál. A 2010-es labdán fehér alapfelületén három, lekerekített élű háromszög alakú színes minta látható.

A 11 szín a 11 hivatalos dél-afrikai nyelvet, a 11 helyi törzset, valamint az afrikaiak lelkének sokszínűségét szimbolizálja. A Jabulani a teljes felületen kialakított barázdák miatt eddig soha nem tapasztalt repülési tulajdonságokkal rendelkezik a gyártó szerint.

„A lehető legpontosabban lehet vele célozni, ugyanakkor a fogása tökéletes, és a levegőben rendkívül szépen száll” – mondta Thomas van Schaik, az Adidas PR-vezetője.

A kapusok azonban egészen más véleménnyel vannak, szerintük a dél-afrikai világbajnokság „legfontosabb szereplője” elképesztően szitál a levegőben, rendkívül nehéz kiszámítani, hogy hová érkezik. Az új labdák esetén a kapusok nyavalygása nem szokatlan, előfordult ez korábban is, érdekes módon azonban most több mezőnyjátékos is panaszkodott, miután a Jabulani megszelídítése nehézkes egy-egy erősebb átadásnál.

A német sportszergyártó cég sorozatban 11. alkalommal készítette el a labdarúgó-világbajnokság hivatalos játékszerét, és a vállalat képviselői a csoportsorsolás előtt megtartott decemberi bemutatón büszkén állították, hogy eddig ez a leggömbölyűbb vb-labda – jóllehet, ez állítás korábban valamennyi labdával kapcsolatban elhangzott.

A világbajnokság főszereplője: Jabulani 1

Az Adidast meglepte a labdát ért megannyi kritika, amelyet olyan klasszisok fogalmaztak meg, mint Iker Casillas és Júlio César. A két kapus „rémálomnak” nevezte a Jabulanit.

A sportszergyártó szóvivője kifejtette: a labdát hónapok óta használják különböző bajnokságokban, és mostanáig nem érkezett panasz rá. Annyi bizonyos: a világbajnokság győztesének tetszeni fog a labda, a veszteseknek pedig úgy sem jó semmi…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik