Élet-Stílus

Négy bajnokesélyessel indul az NBA-szezon

Nyugaton egyértelműnek tűnik a helyzet, a címvédő és nyáron megerősödő Lakersnek nincsen komoly ellenfele, keleten azonban három csapat is közel hasonló eséllyel vág neki a szerda hajnalban rajtoló észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) 64. idényének.

Keleti főcsoport

Igazi rangadóval indul az NBA alapszakasza, magyar idő szerint szerda hajnalban a Cleveland Cavaliers otthonába látogat a Boston Celtics. A két csapat jó eséllyel pályázik nagydöntős helyre, akárcsak az Orlando Magic, amely tavaly alaposan meglepte a két keleti riválist. Mindhárom együttes nagyon jól erősített a nyáron, egyelőre lehetetlen megmondani, hogy közülük, ki nyeri meg a főcsoportot.

Ha a sérülések elkerülik a kulcsjátékosokat, akkor a Boston kerete tűnik a legerősebbnek. A Celtics megtartotta az alapembereit, Kevin Garnett, Paul Pierce, Ray Allen trióhoz leigazolta a kőkemény Rasheed Wallace-t, akivel a zöld-fehérek még a tavalyinál is erősebbnek tűnnek.

Garnett újabb bajnoki sikerre vezetheti a Celticset (MTI/EPA)

Garnett újabb bajnoki sikerre vezetheti a Celticset (MTI/EPA)

A Cleveland Cavaliersnek nem sikerült szerződést hosszabbítania a tavalyi alapszakasz legjobbjának megválasztott LeBron Jamesszel, jó hír mindenesetre a csapat szurkolóinak, hogy ebben a szezonban még biztosan marad. Ráadásul az NBA egyik legnagyobb sztárját, Shaquille O’Nealt sikerült a csapathoz csábítani. A 17. idényére készülő veterán centernek a litván Zydrunas Ilgauskassal kell a palánk alatt rendet tennie. Shaq a kora miatt nem lesz végig a parketten, de percekre beszállva tapasztalatával sokat segíthet új csapatának.

A két fő esélyest megelőzve az Orlando Magic jutott be tavaly a Keleti főcsoportból a nagydöntőbe. A Bostont a sérülések hátráltatták, míg a Clevelandet James egyszemélyben nem vezethette a fináléba. A Magic viszont kiegyensúlyozott keretével, és a liga egyik legjobb centerével ,Dwight Howarddal a Lakers dolgát is megnehezítette a nagydöntőben. A floridaiaktól a nyáron távozott a triplakirály Hedo Türkoglu, jött viszont a nyolcszoros All Star-válogatott Vince Carter, aki “fazont adhat” a floridaiaknak.

Nyugati főcsoport

Sokkal egyértelműbb a helyzet, mint Keleten. A mezőnyből kiemelkedik a Los Angeles Lakers csapata, amely nyáron a botrányai többször eltiltott Ron Artestet szerezte meg. A kőkemény védőjátékossal alaposan megerősödött a keret, ráadásul Artest nem egy fakezű romboló, az elmúlt szezonban a Houstonban meccsenként 17 pontot átlagolt.

Sokan megkérdőjelezik azonban a Lakers vezetőinek a döntését, hiszen Artestnek a saját csapattársaival is voltak már kisebb-nagyobb balhéi a korábbi klubjaiban. “Kockázatos egy győztes felálláson változtatni, de úgy gondolom, hogy az új emberek plusz motivációja sokat segíthet a csapatnak” – nyilatkozta Artest leigazolásáról Derek Fisher, a Lakers irányítója.

Nyáron Gasol a spanyol válogatottal Eb-t nyert (MTI/EPA)

Nyáron Gasol a spanyol válogatottal Eb-t nyert (MTI/EPA)

Trevor Ariza távozása komoly érvágás, de a Odommal, a végre egészséges, és az előszezonban parádézó, még mindig csak 21 éves Bynummal kiegészülve a Gasol-Bryant duót nagyon nehéz lesz megállítani.

Az elmúlt hat évben három bajnoki címet bezsebelő San Antonio Spursről sem szabad elfeledkezni, hiszen a lassan öregedő csapat két nyáron leszerződtetett klasszissal ismét komoly játékerőt képvisel. Richard Jefferson és Antonio McDyess segítségével új lendületet vehet a Duncan-Ginobili-Parker trió, amelynek a fénye egy kicsit megkopott, miután az elmúlt szezon rájátszásának már az első körében elbuktak a Mavericksszel szemben.

csökkent a bérletesek száma

Az április 14-ig tartó alapszakasz 1189 találkozóján a legjobb bírók működnek közre, miután szombaton – egy hónapos sztrájkot követően – megszületett az egyezség. David Stern NBA-főigazgatónak már csak azon fájhat a feje, hogy a gazdasági világválság miatt 79-ről 76 százalékra csökkent a bérletüket meghosszabbító szurkolók száma, amit a vezetés vélhetően a tévés jogdíjak emelésével próbál majd kompenzálni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik