Élet-Stílus

Vatanen – az F1 megmentője?

Az egykori ralibajnok, többszörös Dakar-győztes finn, Ari Vatanen Max Mosley utódjelöltjeként kompromisszumkészen és elfogulatlanul szeretné irányítani az FIA-t.

Az 1981-es ralivilágbajnok, többszörös Dakar-győztes, az utóbbi években pedig európai parlamenti képviselőként tevékenykedő Ari Vatanen pénteken hivatalosan is bejelentette, hogy harcba száll a Nemzetközi Automobil Szövetség, az FIA elnöki posztjáért az őszi választáson. Az 57 éves finn programjával kapcsolatban azt mondja, amit mindenki hallani szeretne.

“Itt az idő a változásra, nem lehet önkényesen irányítani. Semmilyen közösséget nem lehet egyoldalúan vezetni, minden partnert számításba kell venni, az emberekkel éreztetni kell, hogy fontosak, hiszen mindannyian egy hajóban evezünk” – mondta Vatanen a Nürburgringen.

Vatanen – az F1 megmentője? 1

“A célom a megbékélés, a kívánt eredmény az egység. Ilyen egyszerű. Nem szabad túlbonyolítani semmit. A sport jövőjét nem határozhatja meg az önérdek, a hatalmi harc.”

“A párhuzamos F1-es sorozat valódi lehetőség, és ha tényleg megvalósulna, az a ma ismert FIA végét is jelentené. Mindenki rosszul járna, még az új versenysorozat is. Az utolsó órában vagyunk, itt az ideje, hogy elővegyük a józan eszünket, és talán egy kis alázat és megbocsájtás sem ártana. Ha az emberek a lábukkal szavaznak, az azt jelenti, hogy valami gond van az FIA-val, amit ki kell javítani. A dolgokat szakmai keretek közt kell kezelni. Elfogulatlanul és szakmailag.”

A finn azt is elmondta, hogy több jelentős FIA-tagszervezet, köztük az igen befolyásos amerikai autóklub támogatását is bírja, ha pedig megválasztják, első dolga lesz eltörölni a most létező kabinetrendszert, amelynek keretében a szervezet elnöke a maga által kiválasztott 22 fős stábbal dolgozik. Vatanen azt szeretné, hogy az elnök sokkal könnyebben elmozdítható legyen.

A jelölt egyelőre nem tudja, hogy a Mosley indul-e ősszel vagy a jelenlegi elnök által utódként favorizált egykori Ferrari-főnökkel, Jean Todttal kell majd megküzdenie. A hétvégén egyébként Mosley barátja, Ecclestone azt állította, hogy Max tényleg tartja majd a szavát, és ősszel távozik.

“Kétségem sincs efelől. Amióta csak ismerem Maxet, mindig azt tette, amit mondott. Tisztességes ember. Mindig azt mondtam, hogy aláírnék neki bármilyen biankó csekket, megbízható fickó.” – magyarázta a Timesnak Bernie, hozzátéve, hogy a nemrég az újraindulásáról szóló nyilatkozatait csak azért tehette Mosley, mert a csapatok felbosszantották a megjegyzéseikkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik