Élet-Stílus

Szombathelyi strand, a stílusos

Árak, díjak

A belépődíj 790 forint, szekrényt 160 forintért lehet bérelni, kabint a duplájáért. Egy csúszás bármelyik csúszdán százas. Egy korsó csapolt sör 350, hot dog 270, a palacsinták 100 és 120 forint között mozognak. Sajtos-tejfölös lángos 270, bolognai 550, gombás-sonkás melegszendvics 350.


Az ember belép, szép látvány tárul elé: gyönyörű gyep, rendben tartott kert és tó, ízléses épületek. Felébred a gyanú: lehet, hogy a strand jó kezekbe került? A gyanú tartja magát, amikor az ember jobban körülnéz, a mosdók szemrevételezésénél azután minden kétség eloszlik, Magyarországnak nincsen vécékultúrája, ezért lehet jól lemérni a mellékhelyiségen a színvonalat: egy kissé félreeső részen kicsit a talajba süllyesztve, egy épület oldalában – szóval szolidan kivonva az átható tekintetek alól – található a szép, műtőtisztaságú vécé, a sarokban szemetes áll, a falon folyékony szappan és papírtörülköző.

Odafigyelnek a részletekre, de nem csak itt, a gyep a strand legeldugottabb szögletében is rendben van, ott is találunk kényelmes padokat, árnyékot adó pergolát, virágokat, frissen ültetett fákat. Egyszóval, a strand minden szögletében az látszik, hogy akik itt dolgoznak, szeretik a fürdőt, örülnek, ha olyan környezetet hozhatnak létre, ahol a vendégek jól érzik magukat.


Mindenből egy


De kezdjük az elején. A szombathelyi strand a Tófürdő névre hallgat, az elnevezés kétszeresen is indokolt. Egyrészt a strand egy kis hattyús tó partján épült a város szélén, de emellett a strandon belül is található egy lótuszos, vízivirágos mesterséges tavacska.


Három medencéről kell megemlékeznünk, melyek átjáróval vannak egymáshoz kapcsolva. A legviccesebb a kerekded gyermek, nincsen túlzsúfolva mindenféle vízi szerkentyűvel, színes állattal, csúszdával, a játékosságot az elrendezés adja. Egy nagy, összefüggő vízfelületű helyett a medence több apró, egymásba torkolló, egymásba ömlő, lépcsőkkel összekötött medencéből áll, középen pedig egy nagy fémgomba hányja a vizet. Ha jobban megnézzük, tulajdonképpen egy várral van dolgunk, bástyákkal, várfalakkal, mindez fehér és világoskék színű csempéből.


A várhoz kapcsolódik egy idősebbeknek való élménymedence, mely egy félszigetet vesz körbe, hídon át jut oda az ember. A medence egyik része tartalmazza az élményelemeket, a másik pedig „üres”, itt lehet labdázni, játszani. Ebből a medencéből nyílik az ötvenméteres úszómedence, mely kötelekkel sávokra osztott, valóban az úszók érdekeit tartja szem előtt, és feszített vizű.

Négy különböző csúszda vezet a kizárólag erre a célra kialakított, a többitől külön álló vízbe. Kettő zárt, egyenesen a vízbe rohanó, egy tekergőző és egy szintén egyenes, de nyitott, széles fajta, melyet traktorkerék nagyságú úszógumival lehet használni. A strandon kanyargó út kövekből kirakott, nem csúszik, és nem sérti a talpat, egyszerű, de csinos. Pergolák, virágágyások, öntöttvas padok dobják fel a környezetet, és dézsában pálmák, melyek elég idegenül hatnak ebben a nagyon letisztult küllemű, természetes hangulatú strandon.


Még több strand…

… az FN Strandkörkép folyamatosan frissülő összeállításában >>>

Meztelenül a hokipályán


A Tófürdő télen műjégpályaként üzemel, az erős palánkot nyáron sem bontják le a strand szélén. Kétségtelen, hogy hülyén néz ki egy jégpálya jég nélkül és nyáron, de azért megpróbálják a legtöbbet kihozni a forróságban is belőle: kosárlabda, és tengópálya lett a hoki helyén, mögötte kiskapus focipálya, előtte kicsi játszótér. A nyugágyakat bérelni lehet, akárcsak a szekrényeket vagy kabinokat. Az öltözők terméskőből készült házban találhatóak, egyszintes egyszerű épületben.

A strand valamennyi épülete ilyen, semmi eredetieskedés, erőlködés, egyszerű és funkcionális. Két kulturált büfében-étteremben lehet fogyasztani, mindkét közületben kívül és belül egyaránt, végre nem napszítta flair-székeken, hanem új, fiatalos étkezőgarnitúrán. Még a szemetesekre is gondot fordítottak, ezek nem ormótlan kukák, melyek tetején ott díszeleg a figyelmeztetés: forró hamu beöntése tilos, hanem műanyag állatok mögé rejtett hulladéktárolók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik